Минулої неділі Рахів відгуляв найбільший гастрономічний, 18-й за ліком, фестиваль-ярмарок «Гуцульська бриндзя». Так весело і видовищно, з рекордами і ноу-хау, вміють організувати свято лише закарпатські гуцули!

Ось так гуляла-веселилася закарпатська Гуцулія!..

Фото надано прес-службою ОДА.

...Багатотисячна яскрава хода, яку супроводжували трембітарі, скрипалі, колона закосичених коней та веселих вівчарів, пройшла від центру Рахова відновленим після негоди мостом до головної сцени свята — на узвишші над містом в амфітеатрі «Буркут». Тут у присутності кількох тисяч гостей фестивалю голова ОДА Геннадій Москаль відкрив першу бербеницю з молодою бриндзею.
— Я радий вітати всіх вас у прекрасному гуцульському Рахові на єдиному в Україні фестивалі, який присвячений вівчарям і приурочений до їхнього повернення з полонин, — наводить слова вітання керівника краю прес-служба ОДА. — Шановні вівчарі, хочу побажати, щоб ваша праця, якій багато хто з вас присвятив усе життя, була вам у задоволення. Щоб її цінували, щоб вона приносила гарні прибутки. Щоб традиції вівчарства, закладені на Рахівщині багато століть тому, ви зберігали і розвивали. А гостям фестивалю щиро бажаю смачної бриндзі і гарного відпочинку!
На цей небаченої краси та величі Гуцулії фестиваль приїхали тисячі гостей — і з сусідніх областей, і з-за кордону. Виробників унікального продукту — овечої бриндзі, яка першою серед українських продуктів претендує на отримання європейської марки географічного зазначення, — приїхало на фестиваль майже п’ять десятків. Вони привезли до Рахова 12 тонн бриндзі.
— Високогірний карпатський сир-бриндзя — це той продукт, що має економічний потенціал і значення для розвитку традиційного ремесла, яке передається від покоління до покоління. Підтримка і популяризація його виробництва — це велика справа, — наголосив під час відкриття свята керівник сектору сільського господарства Представництва Європейського Союзу в Україні Бен Крістіан Хелл.
Цього року на фестивалі вперше провели конкурс на найкращу гуцульську овечу бриндзю за участю французьких, італійських та вітчизняних експертів. Перемогу в конкурсі здобули виробники із сіл Лазещина, Чорна Тиса і самого райцентру Рахів.
Народні умільці склали культурну програму свята своїми дивовижними виставками і яскравим концертним шоу із народними артистами України Віктором Павликом і Степаном Ґіґою, заслуженим артистом України Павлом Доскочем та іншими зірками вітчизняної естради.

Василь НИТКА.