На Луганщині проведено фестиваль «Музику чути крізь стіни», який став частиною однойменного проекту, що реалізується з ініціативи очільника області Юрія Гарбуза і за фінансової підтримки уряду Німеччини. Головними партнерами заходу поряд з Луганською обласною державною адміністрацією стали Програма розвитку ООН в Україні та громадська організація «VladOpera e.V.» (Німеччина).

Голова об’єднання VladOpera e.V. (Німеччина) та керівник проекту «Музику чути крізь стіни» Петер Шварц, керівник представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (Харків) Тім Петерс, голова Луганської ОДА Юрій Гарбуз.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

Головна подія фестивалю — постановка опери Моцарта «Дон Жуан» на сцені Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру під керівництвом німецького режисера Торстена Келле й за участі музикантів із Німеччини, Великої Британії, Литви, Білорусі, Вірменії та Польщі. Репетиційний період тривав протягом липня-серпня, а прем’єрні покази продовжувались чотири дні. В останній з них опера транслювалась на великому екрані просто неба на площі Миру в Сєвєродонецьку.

«Музика не потребує перекладачів, її мова універсальна, а тому зрозуміла всім, — звернувся до учасників фестивалю та його гостей очільник області Юрій Гарбуз. — Ми долаємо стіни конфлікту своєю зброєю —культурою, посмішкою і любов’ю». Юрій Гарбуз вважає, що культурна дипломатія є дієвим засобом встановлення миру, отже, фестиваль мав показати людям, яких так чи інакше торкнулася війна, що є і альтернативний шлях до порозуміння. На фестиваль, зокрема на прем’єру опери, було запрошено жителів окупованого Луганська, і деяка частина луганчан скористалася цим запрошенням.

Організатори фестивалю прагнули створити в Сєвєродонецьку безпосереднє спілкування та особистий контакт українців і представників інших країн, аби продемонструвати силу, яку дає участь в міжнародному, міжкультурному та багатомовному проекті, спрямовану на руйнування ментальних і будь-яких інших бар’єрів. І те, що фестиваль проводиться неподалік зони бойових дій, є символом надії на мир.

За словами заступника Генерального консула ФРН в Донецьку (офіс у Дніпрі) Петера Шмаля, йому імпонує ставка на суспільне та місцеве життя, яку обрала 
VladOpera. «Інтернаціональна команда, що вже сама по собі служить закликом до порозуміння між народами, прийшла на територію, яка, на жаль, вже чотири роки відчуває на собі наслідки військового протистояння, — зауважив Петер Шмаль. — Цей проект є живим доказом порозуміння між народами. Німеччина й надалі буде стояти на боці України і в першу чергу — на боці її громадян».

Сєвєродончан та гостей міста фестиваль «Музику чути крізь стіни» приймав на бульварі Дружби народів та на площі Миру. Для відвідувачів працювали близько 20 локацій, що включали виступи музикантів, виставки, ігри-змагання, вікторини, фото- та арт-майстерні, локації для дітей.

Зокрема, зі своєю театрально-цирковою моновиставою виступив керівник авторської циркової школи Аркадіюс Вінокурас (Литва). Казка Х. К. Андерсена «Дівчинка з сірниками» постала перед глядачами в його оригінальному виконанні. Пан Вінокурас завітав на Луганщину з програмою «Усмішка проти війни», що має на меті повернути довіру та радість дітям, постраждалим від збройного конфлікту.

Також було представлено зразки брендингової продукції «Луганщина. МОЯ»,  розробленої за підтримки Програми відновлення та розбудови миру ПРООН. Гості фестивалю могли взяти участь у квесті, розмалювати власноруч коржик, виготовити сувенір та оцінити продукцію місцевих майстрів і виробників.

Луганська область.