У Тернопільському обласному художньому музеї відбудеться відкриття виставки «Перехрестя культур. Ізраїль — Україні», яка представлятиме колекцію живопису та графіки членів Об’єднання професійних художників Ізраїлю. Організатором події виступив Міжнародний центр культури і розвитку Тернопільського національного економічного університету в партнерстві з Україно-Ізраїльським центром освіти, науки і культури, повідомляють у відділі інформації та зв’язків із громадськістю ТНЕУ.

«Діалог різних культур — це невід’ємна складова формування кожного з нас. Пізнаючи щось нове, ми можемо заглибитися у незвідані куточки історії нашої та інших країн, пізнати їхні особливості й обов’язково почерпнути щось особисто для себе.

Тернопільський національний економічний університет завжди готовий до таких відкриттів, адже основною його місією є виховання особистості — свідомого та всебічно розвиненого студента, який прагне вчитися і самоудосконалюватися, — каже ректор ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Андрій Крисоватий, — Радію, що Міжнародний центр культури і розвитку ТНЕУ виступив з чудовою ініціативою: поєднання української та ізраїльської культур. Справді, в нас багато спільного і, разом з тим, багатого того, чого ми б могли навчитися один в одного». 

У цій колекції 28 творів живопису і графіки. Серед них портрети,  ландшафтні пейзажі, які дозволяють сформувати уявлення про пам’ятки архітектури та місця релігійних паломництв  іудаїзму, християнства і мусульманства.  «Загалом — це показовий вигляд  Ізраїлю. Багато учасників проекту — вихідці з України та інших країн пострадянського простору, які виросли в середовищі східноєвропейської ментальності. В цьому діалозі важливі як емоційні, так і культурні точки дотику. Адже сучасний Ізраїль територіально збігається з біблійною Святою Землею, що була упродовж віків важливою духовною субстанцією для України», — розповідає автор проекту, доктор філологічних наук, мистецтвознавець, академік Ізраїльської незалежної академії розвитку наук, член правління Об’єднання професійних художників Галина Подольська.

У тандемі Ізраїль-Україна чимала роль належить директору Україно-Ізраїльського центру освіти, науки і культури професору Наталії Цимбал. За її участі відбулися такі проекти з музеями Умані, Черкас, Києва, Харкова, Миколаєва. «Тернопіль і

Тернопільщина — це один із найцікавіших регіонів України, — переконана Наталія Цимбал. — Тут надзвичайно красиві місця, багата культура, висока духовність, повага й мирне співіснування різних релігій і культур. Чимало в цих краях пов’язано з єврейською історією і культурою. Наприклад, у Підгайцях знаходиться найбільше єврейське кладовище в Україні. Мабуть, саме цей факт і став опорним у створенні художнього проекту «Перехрестя культур. Ізраїль — Україні». Приємно, що адміністрація Тернопільського національного економічного університету виступає з ініціативою активізації вивчення історії і культури євреїв, що мешкали на цій землі й нині проживають на Тернопільщині».

Виставку відкриють в Тернополі 13 вересня.

Тернопільська область.