На тлі оприлюднення нових даних щодо отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля і його дочки Юлії в британському Солсбері, а саме, що підозрювані в інциденті є офіцерами російської військової розвідки (відомої за абревіатурою ГРУ), офіційний Лондон попросив про термінову зустріч Радбезу ООН. Засідання запланували на 6 вересня, однак на момент верстки номера деталей переговорів відомо не було.

У середу британська прокуратура назвала імена громадян РФ, підозрюваних в отруєнні нервово-паралітичною речовиною «Новичок» Скрипалів: це Олександр Петров і Руслан Боширов. У прокуратурі заявили, що мають «достатні докази» для їх обвинувачення. За даними слідства, росіяни в’їхали в Британію 2 березня за російськими паспортами на чуже ім’я. Одним із головних доказів проти них є те, що в лондонському готелі, де вони жили, виявлено сліди «Новичка». Британія отримала європейський ордер на їхній арешт.

Прем’єр-міністр країни Тереза Мей, виступаючи в парламенті, заявила, що сам напад схвалили «на найвищому рівні російської влади», і він не був «самовільною операцією», інформує «Радіо Свобода». На її думку, отруєння Скрипалів могло бути «повідомленням всім росіянам, що живуть за межами своєї країни і причетні до справ, які стосуються російської держави». Вона пообіцяла, що Лондон використає весь апарат національної безпеки, щоби протистояти ГРУ.

Услід за Мей міністр безпеки Великої Британії Бен Воллес, відповідаючи на запитання: «Чи несе Путін відповідальність за атаку в Солсбері?» заявив: «У кінцевому рахунку, він це робить, оскільки він є президентом Російської Федерації, і саме його уряд контролює, фінансує і скеровує військову розвідку, ГРУ, через своє міністерство оборони», пише «Європейська правда» з посиланням на AFP. «Я не думаю, що хтось може сказати, що Путін не контролює свою державу, і ГРУ, без сумніву, не виняток», — додав міністр.

Тим часом у Москві продовжують заперечувати причетність до інциденту. Зокрема, в російському МЗС заявили, що названі імена їм невідомі, й сказали, що все це — «інформаційна маніпуляція» з боку Британії.