Закарпатські рятувальники підбили підсумки роботи за минулий рік
31 січня підбито підсумки роботи територіальної підсистеми цивільного захисту Закарпатської області за 2013 рік на нараді за участі керівництва області. Проаналізовано діяльність за попередні дванадцять місяців і намічено план подальшої роботи. Відзначено: пріоритетні завдання, які ставилися перед рятувальними підрозділами, виконано. Бійці облуправління Держслужби з надзвичайних ситуацій відреагували на всі НП та ситуації, причому не допустили їх розвитку понад рівні, на яких вони виникали.
 У доповіді керівник закарпатських рятувальників, депутат обласної ради Мирослав Щербей повідомив: за звітний період у краї сталося сім надзвичайних ситуацій, переважно місцевого та об’єктового рівнів. На 11 відсотків зменшилася кількість пожеж — з 1834 до 1626. На них загинуло, на жаль, 46 осіб проти 50 позаторік, травмовано 33, але врятовано 109 осіб проти 123.
Зменшилася й кількість некласифікованих надзвичайних подій. Приміром, за 2012 рік їх було зареєстровано 460, а впродовж минулого — 411.
Групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення було здійснено 84 виїзди, під час яких виявлено та знищено 288 одиниць вибухонебезпечних предметів. На водних об’єктах краю загинуло 36 осіб. Найбільше таких випадків зареєстровано в Ужгородському (вісім осіб), Хустському (сім) та Мукачівському районах (шість осіб).
Фахівцями гірської пошуково-рятувальної частини врятовано 200 осіб, з яких 156 надавалася невідкладна долікарська допомога.
Окремо учасники наради зупинилися і на пожежах в екосистемах, яких впродовж минулого року було зареєстровано 759. З цього питання та за вжитими заходами задля попередження лісових пожеж на нараді доповів перший заступник начальника облуправління лісового та мисливського господарства Василь Пукман.
Про стан протипаводкового захисту області розповів начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Володимир Чіпак.
На завершення перший заступник голови ОДА Ігор Свищо наголосив: основну увагу суб’єктів господарювання (незалежно від форм власності та напрямку діяльності) слід спрямовувати на попередження надзвичайних ситуацій, адже витрачена на профілактику гривня в подальшому збереже як мінімум сто на ліквідацію наслідків.
Наталія БАТИР, Василь НИТКА.