Навдивовижу ніжні й привабливі квітки оповили гірські масиви під гордою Говерлою. Здається, ці косиці призабули, що вже настала осінь, що відійшло літо. А може, хочуть зачарувати кожного, хто любить Карпати?..
 

— Тут, біля Говерли, бачимо рододендрон східнокарпатський — червону руту, дуже рідкісну. Є не тільки квіти рожеві, а й білі, які на вигляд — як альбіноси. Для горян це особлива рослина, її люблять і шанують, оспівують у народній творчості. У старій українській легенді розповідається про квітку, яка лише раз на десять років зацвітає червоним кольором. І коли яка дівчина знайде квітку й подарує юнакові, той завжди кохатиме її, ніколи не зрадить, — розповів директор Рахівського лісодослідного господарства Володимир Приступа.
Натрапити на цю квітку — велика удача. А побачити, як вона цвіте на гірських схилах Чорногори, Мармарошу і Свидівця, що перебувають під охороною Карпатського біосферного заповідника, — справжнє щастя!
Саме біля підніжжя Говерли наразі й розпустилася квітка кохання. Тож у прес-службі Закарпатського обллісмисливгоспу закликають мандрівників поспішити побачити яскраво-червоні килими з цвіту цієї дивовижної високогірної рослини.
Червона рута — так величають легендарну квітку, яка росте у високогір’ї Карпат і про яку завдяки автору однойменної пісні Володимиру Івасюку співають на всіх континентах.

Ужгород.