У вівторок у Брюсселі на засіданні Ради з загальних питань у рамках запущеної у грудні 2017 року процедури відповідно до ст. 7 Договору про ЄС, відбулося друге заслуховування Польщі стосовно ситуації навколо Верховного суду РП.
 

Упродовж майже трьох годин дискусії, згідно з інформацією польських ЗМІ з посиланням на джерела в Брюсселі, увага була сконцентрована на подіях, що відбувалися навколо ВС РП останні два місяці. Заслуховування проводилось на підставі подання Європейської комісії. Офіційну Варшаву представляв заступник міністра закордонних справ Польщі з європейських питань Конрад Шиманський. Питання польській стороні задавали представники 12 держав спільноти, зокрема, Франції, ФРН, Швеції, Данії, Бельгії і Фінляндії. Вони висловили підтримку діям першого віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса. Останній представив ситуацію з верховенством права в Польщі, зосередивши увагу на «прискоренні» в питанні ВС та наголосивши, що, на його думку, ситуація погіршилася. Ф. Тіммерманс також повідомив, що до нього надходить інформація від Асоціацій суддів про «залякування у Польщі суддів, які виступають проти впроваджуваних діючою владою змін у судочинстві», а це, на його переконання, можна розцінювати як намагання влади впливати на діяльність судів. Віце-президент ЄК звернув увагу на те, що офіційна Варшава не дала позитивної відповіді на жодне із семи застережень, пред’явлених їй під час першого заслуховування, що відбулося у червні, та задекларував, що ЄК «невдовзі прийме рішення стосовно наступних кроків стосовно Польщі».
Польські ЗМІ повідомляють про дуже жорстку позицію, яку в ході заслуховування висловили Німеччина та Франція. Її представив заступник міністра закордонних справ ФРН з європейських питань Міхаель Рот. Він наголосив, що євросоюзівські міністри вже вп’яте зустрічаються у рамках процедури згідно зі ст. 7 Договору про ЄС з питання верховенства права в Польщі, але дотепер цей діалог не призвів до значного прогресу в питаннях, щодо яких висловлювалось занепокоєння. Міністр закликав офіційну Варшаву «повести себе конструктивно» та «не робити безвідповідальних кроків». Представниця Швеції закинула Варшаві, що та «не поважає ні ЄК, ні власну Конституцію». На думку міністрів, які брали слово, процедура згідно зі ст. 7 стосовно Польщі має бути продовжена. Вони також висловились за підтримку ймовірного подання Єврокомісією скарги у справі ВС РП до Європейського суду справедливості (ЄСС).
Натомість спроби представника Польщі добиватися припинення процедури не було. Експерти припускають, що, відчувши пануючу в ході дискусії атмосферу, 
К. Шиманський, мабуть, дійшов висновку, що в «нинішній ситуації це нереально».
Під час прес-конференції за підсумками заслуховування Польщі Ф. Тіммерманс повідомив, що не має багато хорошої інформації, оскільки в період між заслуховуваннями побоювання ЄК зросли. Віце-президент ЄК заявив, що очікує від офіційної Варшави чіткої декларації: Польща буде продовжувати виконання усіх рішень ЄСС. При цьому зауважив, що у справі ВС РП Єврокомісія застосує всі інструменти, які може використати в цій справі, не виключивши можливості скерування подання до ЄСС: «зрозуміло, що справа є термінова».
Представник головуючої нині в Раді ЄС Австрії Гернот Блюмель повідомив, що на засіданні Ради з загальних питань у вівторок не було ухвалено рішення про подальші кроки стосовно Польщі в рамках процедури згідно зі ст. 7 Договору про ЄС — «рішення мають бути прийняті пізніше, напередодні наступної зустрічі міністрів країнy—членів ЄС з європейських питань». 
Натомість заступник міністра закордонних справ Польщі з європейських питань К. Шиманський після вівторкового засідання заявив, що в нього «не склалося враження», щоб у Раді з загальних питань була більшість, спроможна ухвалити будь-яке негативне рішення стосовно Польщі: «Можливо, немає жодної іншої більшості, можливо, Рада із загальних питань просто весь час збирає думки i не має конкретного бачення з цього питання, але напевно немає більшості, яка була б стосовно Польщі настільки критична, щоби ухвалювати якусь позицію». У справі ж виконання Польщею рішень ЄСС, яка стала предметом обговорення у ході заслуховування у зв’язку з тим, що останнім часом низка представників правлячої партії заявляла в ЗМІ, що не виконуватимуть рішення ЄСС, якщо той постановить призупинити дію положень закону про ВС, польський урядовець повідомив таке: «Більше за слова говорять факти. Польща — це країна, яка впродовж останніх років, в часи правління нинішнього уряду, покращила стан імплементації євросоюзівського права в національне законодавство. Думаю, що це дуже важливий показник. Він є відображенням того, яким є наше справжнє ставлення до обов’язкових правил ЄС».