Що дорожче паливо, то більше металопластикових вікон та стін, обліплених пінопластом. У будинку чи квартирі ще можуть замінити котел, а якщо господар готовий до реалізації «програми-максимум» — геть усю опалювальну систему.

Мало в кого вистачає фантазії на більше. Тим часом гігакалорії та кіловат-години буквально «валяються під ногами». Ми витрачаємо так багато зайвої енергії, що навіть не підозрюємо. У тому числі і в побуті: якби всі були ощадливі, держава стала б багатша, а довкілля — придатнішим для проживання.
Про те, як економити енергію, кореспонденту «Голосу України» розповідає Олексій Самардак. Ось уже кілька десятиріч він мешкає в Нижній Сироватці Сумського району Сумської області. Свого часу працював у Сумах заступником міського голови, очолював великі трудові колективи. Має чимало авторських розробок та втілених у життя раціоналізаторських ідей.

Вікна

Ні для кого не секрет, що основна маса тепла вивітрюється взимку крізь вікна. Що вони у приміщенні більші, то відчутніші втрати. Однак чомусь вважається, що варто замінити «звичайні» вікна на металопластикові — і проблему буде знято. Металопластикові вікна нині називають енергозберігаючими, однак в Олексія Самардака щодо цього діаметрально протилежна думка.
— У більшості металопластикових вікон відстань від скла до скла становить лише 20—40 міліметрів, — каже він. — Якщо склопакет по-двійний, вона може бути ще менша. Тим часом цей тонкий шар повітря має виконувати теплоізоляційну функцію. Чверті в пакетах металеві, ущільнювачі — гумові, а ці матеріали також мають високий коефіцієнт теплопередачі. Металопластикові вікна кріплять приблизно посередині товщини стіни, тому «градуси» виходять ще й крізь широкі укоси та підвіконня. Ніша, утворена знадвору укосами та підвіконням, зумовлює інтенсивне обертання холодного повітря перед зовнішнім склом, унаслідок чого тепловиділення з приміщення різко зростає. У кімнаті через це можуть навіть виникати протяги.
О. Самардак зробив розрахунки, і вони не втішають. Якщо на дворі 20 градусів морозу, а вітер сягає 5 метрів на секунду, температура в кімнаті внизу подвійного склопакета може опускатися аж до мінуса.
— Колись, готуючись до зими, на вікна ставили додаткові рами, — зазначає співбесідник. — Це утворювало між двома поверхнями повітряний прошарок завтовшки до 40 сантиметрів, і в помешканні було тепло.
Щось схоже Олексій Пилипович застосовує у своєму сільському будинку. Він зробив кілька дерев’яних рамок, напнув на них силіконову плівку, і такі конструкції закріплює із зовнішнього боку вікон на одній площині зі стіною. Завдяки О. Самардаку це ноу-хау здобуло певне розповсюдження в Нижній Сироватці, Сумах та деяких інших населених пунктах, однак, вважає майстер, щось схоже треба запровадити і на загальнодержавному рівні. До Державних будівельних норм необхідно внести віконно-теплоізоляційні вимоги, без виконання яких не приймати будинки в експлуатацію. Адже крізь вікна взимку втрачається не менш як третина тепла.

Дрова

Коли кажуть про енергоощадні технології, часто мають на увазі відмову від газу та перехід на використання твердого палива. Останнє — це здебільшого дрова. Але вони сьогодні також у ціні, тому й дрова треба спалювати «з головою».
— На випаровування літра води витрачається приблизно 530 калорій тепла, — роз’яснює чергову енергозберігаючу проблему Олексій Самардак. — Це шоста частина теплотворної здатності кілограма дров. Якщо ви поклали до печі дрова із 50-відсотковою вологістю, вважайте, що четверта частина палива згоріла задарма. А використовують дрова, які мають і 100 відсотків вологості і більше. Чи хтось підраховував, скільки в державі зіпсували бензину, щоб привезти це «зайве» паливо? Додайте до цього безпідставно спиляні дерева, які можна було б використати для інших потреб. Знищуються колосальні ресурси! Я тут не відкриваю жодної Америки — все давно відомо, про це написано у книжках 50-річної давності. Залишилося лише врегулювати ситуацію на законодавчому рівні — заборонити використовувати в Україні вологі дрова. Для початку хоча б у бюджетних закладах.
— А ви пробували розв’язати цю проблему у Нижній Сироватці?
— Пробував на рівні місцевої школи. Років п’ять пішло, аж поки біля школи не спорудили навіс для дров — після моїх неодноразових і усних, і письмових звернень, після публікації матеріалу в районній газеті. Але ви подивіться, що нині лежить під тим навісом. Частину дров занесли, а решта перебуває під відкритим небом — чекає дощу.

Пилки

Мабуть, кожен чоловік брав до рук пилку, щоб відтяти шматок якоїсь дошки. Виявляється, і тут необхідно потурбуватися про енергозберігаючі технології.
Пилка-ножівка має приблизно сто зубців. Що більше їх бере активну участь у процесі, то вища продуктивність інструменту. Зазвичай у пилках роблять «розвід», відгинаючи зубці через один у різні боки. Але тоді деревина, що опиняється на прямій лінії між зубцями, не пропилюється, а виривається. У цьому разі ви-трачається багато зайвої енергії — як мускульної, так і електричної, якщо мова йде про стрічкову пилу чи циркулярку.
Олексій Самардак розводить та заточує зубці так, що пилка занурюється в деревину, як у масло. Щороку односельці приносять йому на «операцію» до сотні пилок. Здебільшого це не ножівки, а зубчасті диски для циркулярок. Такий деревообробний інструмент продають і на базарах, і в спеціалізованих магазинах чи відділах магазинів, але він, за-значає майстер, абсолютно непридатний до роботи.
— Круглопильний верстат, або циркулярка, — це потужний механізм, — пояснює О. Самардак. — Від 2 кіловатів і більше. Якщо використовувати тупі ріжучі диски, енерговитрати зростають у 5—10 разів. У нашому селі 1700 дворів, і у 350—400 з них є циркулярки. Ви уявляєте, скільки зайвої електро-
енергії витрачається тільки через неякісний електроінструмент? А скільки в масштабах держави? А якщо сюди додати ще й деревообробну промисловість, де через неякісний інструмент споживається у 1,5—2 рази більше електроенергії, ніж потрібно?
— Можливо, проблема не така вже й масштабна?
— Швидше, навпаки, — відповідає О. Самардак. — Ми її недооцінюємо. Ви зайдіть на будь-який базар чи базарчик — скрізь побачите продавця, котрий торгує низькоякісними, переважно китайськими, дисками для циркулярок. Якщо є пропозиція, значить, є і попит? Я вважаю, будь-якому суб’єкту господарювання, котрий використовує деревообробний інструмент, треба видавати сертифікат. Перед цим перевіряти механізми, чи відповідають вони давно встановленим і відомим державним стандартам. Якщо не відповідають, інспектор має від’єднати електроживлення, аж поки майстер не усуне виявлені недоліки.
— Здається, все дуже просто. Але чому тоді в державі про це ніхто навіть не говорить?
— Бо 10 відсотків людей побудували для себе рай на землі, а решті сказали: робіть, що хочете, тільки нас не чіпайте. А через це не вистачає ні газу, ні нафти, ні електроенергії, тому доводиться свердлити нові й нові дірки в землі. І це також оті 10 відсотків влаштовує, бо від зростання енергоспоживання вони отримують нові надприбутки. Але ж так безкінечно продовжуватися не може. Колись станеться щось таке, після чого дороги назад вже не буде.

Сумська область.

Фото автора.