«На сьогоднішній день від США ми отримали понад 1 млрд американських доларів на підтримку безпеки», — сказав Президент України Петро Порошенко під час відвідування бази Берегової охорони США «Балтімор», де відбулася церемонія передачі ВМС України двох патрульних катерів берегової охорони класу «Island». «Україна є де-факто східним флангом НАТО, а цей жест підтримки посилив оборонну співпрацю між нашими країнами», — сказав Петро Порошенко і наголосив: «Це відбувається в той час, коли Росія підриває свободу морів і мореплавства в Азовському морі, боягузливо полюючи і залякуючи комерційні кораблі під українським прапором та прапорами інших країн. Тому що Росія не відмовляється від своїх планів щодо отримання наземного коридору до окупованого Криму», цитує прес-служба Президента.

Петро Порошенко також зауважив: «Зіткнувшись із сильною протидією на суходолі завдяки посиленню обороноздатності України, Росія випробовує води для можливого нападу з моря. Як вуличний бешкетник, Москва робить удар, якщо немає жодної реакції, то вона робить ще один удар»,  — сказав він. «Із солідарністю, єдністю та підтримкою ми зможемо нав’язати цю червону лінію агресору. Без куль, але з рішучістю діяти. Мир через силу — це най-ефективніша політика проти російської агресії», цитує Президента його прес-служба.
Виступаючи в «Балтіморі», Петро Порошенко наголосив на великому значенні висловлених під час Генасамблеї ООН позицій від різних країн — Туреччини, Великої Британії, Норвегії, Польщі — про те, наскільки важливими є український суверенітет, територіальна цілісність, підтримка для України. «Наскільки важливо зберегти єдність та солідарність світу, боротися за свободу, боротися за демократію», — додав він. Він висловив переконання: якщо лідери світу продовжуватимуть дотримуватися цієї позиції, підтримувати продовження санкцій, Україні вдасться перемогти агресора. «Якщо ми будемо підтримувати тиск, то Крим стане нестерпним тягарем для Москви і агресія втратить для Кремля будь-який сенс», — сказав глава держави, повідомляє прес-служба Президента. Він також переконаний, що з поверненням на Кримський півострів українського суверенітету РФ втратить можливості для агресії в інших країнах та дестабілізації ситуації в Чорноморському регіоні.
Також під час робочого візиту до США Президент Петро Порошенко разом із дружиною Мариною Порошенко вшанували пам’ять американського сенатора Джона Маккейн і відвідали місце поховання сенатора, де поклали вінок до його могили.

Коментар

«США передали Україні два катери класу «Айленд», які будуть дооснащені зброєю, й ідеально підходять, в тому числі для посилення української військової присутності на Азовському морі», — зауважила на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Також вона відзначила дуже щемливий момент, коли під час офіційної церемонії в присутності Президента Петра Порошенка, командувача ВМС України адмірала Ігоря Воронченка та українських моряків над катерами було піднято український прапор. «Ці катери ще 25—30 років служитимуть нашим ВМС, охоронятимуть і патрулюватимуть українську морську акваторію. Вірю, що й в українському Криму», — наголосила Ірина Геращенко та висловила сподівання на продовження і збільшення військово-технічної допомоги Україні з боку стратегічного партнера — США.