Очільники МЗС країн Євросоюзу в понеділок погодили новий механізм запровадження санкцій проти відповідальних за застосування хімічної зброї, повідомляє прес-служба Ради ЄС. Очікується, що обмеження можуть запровадити не лише проти Сирії, а й проти РФ. «Це рішення дасть змогу ЄС вводити санкції проти індивідів і організацій, залучених до розроблення та використання хімічної зброї, де завгодно, незалежно від їхньої національності і розташування», — уточнила Верховна представниця ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні, інформує DW.

Штрафні заходи ЄС за використання хімзброї включають замороження активів, заборону на в’їзд в європейські країни, а також на отримання коштів від фізичних та юридичних осіб з ЄС. Це рішення стало частиною зусиль ЄС у боротьбі з поширенням і застосуванням хімзброї, що є серйозною загрозою міжнародній безпеці.
Також у Люксембурзі відбулася зустріч міністрів закордонних справ країн Євросоюзу і держав програми «Східне партнерство» (СхП) — України, Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії та Молдови. Головними темами дискусії були стан виконання «20 досягнень до 2020 року» та перспективи подальшого розвитку «Східного партнерства», зокрема, у контексті наближення 10-ї річниці заснування цієї зовнішньополітичної ініціативи ЄС. У своєму виступі очільник українського зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін окреслив основні зусилля Києва у виконанні пріоритетів СхП, приділивши особливу увагу результатам боротьби з корупцією та створенню деполітизованої системи держслужби як міцної основи для реалізації реформ у країні, інформує прес-служба МЗС. Міністр також відзначив важливість посилення безпекового виміру СхП та активізації співпраці з протидії гібридним і кібернетичним загрозам, зокрема з боку Росії. На полях засідання П. Клімкін зустрівся, зокрема, із угорським колегою Петером Сіярто. У Твіттер він повідомив, що «сторони домовились остаточно про зміну посади «уповноваженого міністра по Закарпаттю». Угорська сторона пообіцяла зробити це найближчими днями.
Окрім того, у понеділок П. Клімкін у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі зустрівся з Генсеком Альянсу Єнсом Столтенбергом (на знімку).

Як повідомив український міністр у Твіттер, під час перемовин обговорювалися питання практичної взаємодії на Чорному і Азовському морях, посилення безпеки сховищ боєприпасів, ефективнішої діяльності трастових фондів та проектів. При обговоренні напрямів практичної взаємодії Клімкін звернувся з проханням активізувати роботу Трастових фондів НАТО, покликаних сприяти зміцненню безпеки складів боєприпасів в Україні, що є особливо актуальним на тлі останніх подій у м. Ічні на Чернігівщині. Сторони погодились із необхідністю спільного постійного контролю за ефективністю використання допомоги Альянсу нашій державі, пише прес-служба МЗС.

Фото зі сторінки  у Твіттер П. Клімкіна.