Нинішній рік президентським указом оголошено Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право», який покликаний підвищити юридичну грамотність українців та сформувати новий тип правової культури суспільства.

— Нами цей проект реалізується у таких формах, як проведення різних правопросвітницьких заходів, організаційні роботи громадської приймальні з надання безоплатної правової допомоги, організація виїзних робочих консультативних пунктів та широке висвітлення через засоби масової інформації і соціальні мережі різних аспектів законодавства, — зазначив начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Євген Когутич (на знімку — в центрі).
Прикметно, що на Закарпатті місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги було зареєстровано 10 305 звернень клієнтів, 9 533 особам надано правову консультацію, 1 236 із них написали письмову заяву про надання БВПД. Про це під час брифінгу у Закарпатській ОДА, інформує її прес-служба, розповіла в. о. директора Регіонального центру з надання БВПД у області Лариса Фучко (на знімку — ліворуч).
Протягом дев’яти місяців проведено також 904 правоосвітні заходи. Зокрема, вже відбулися 107 таких зустрічей, які охопили близько 4 500 учнів та студентів.
— За січень-вересень у пологових будинках області видано 2 572 свідоцтва про народження немовлят. У рамках пілотного проекту «Шлюб за добу» зареєстровано 477 шлюбів. Через відділи ДРАЦС та пологові будинки зареєстровано місце проживання 3 280 немовлят. Забезпечено можливість подати заяву про державну реєстрацію актів цивільного стану через веб-портал у всі відділи ДРАЦСу Закарпатської області, послугою скористалися 2 484 жителі, — поінформувала начальник облуправління державної реєстрації Маріанна Готра (на знімку — праворуч).
За поточний рік відповідними органами юстиції проведено 773 реєстраційні дії щодо громадських формувань і друкованих ЗМІ.
За словами посадовців, дуже важливо, аби широким верствам населення була доступна інформація про їхні права. Тому активно проводяться інформаційні кампанії, головними темами яких стало посилення відповідальності за ухилення від сплати аліментів, протидія булінгу та домашньому насильству, захист прав захисників України тощо.

Фото надане прес-службою ОДА.
Підготував наш власний кореспондент у Закарпатській області Василь НИТКА