На засіданні Ради ЄС із загальних питань знову, вже всьоме, міністри з європейських питань країн спільноти «розбирали» Польщу через призму дотримання нею верховенства права та провадження, що ведеться Європейським судом справедливості (ЄСС).
Офіційну Варшаву традиційно мав представляти (за посадою) заступник міністра закордонних справ з європейських питань Конрад Шиманський, але цього разу у зв’язку з хворобою його заміщав посол Польщі при ЄС Анджей Садось. Нагадаємо, що місяць тому на нараді міністрів з європейських питань К. Шиманський заявив: «Оскільки справа передана на розгляд ЄСС і є предметом (судового) спору, то вона не повинна обговорюватися на засіданнях Ради, аби не виникало підозр щодо намагання вплинути на постановлення рішення ЄСС».
Напередодні понеділкового засідання Ради Австрія, яка тепер головує в Раді ЄС, поінформувала, що після консультацій з юристами отримала правовий аналіз, у якому чітко вказується, що «немає жодного конфлікту інтересів» і обидві справи можна розглядати паралельно.
За повідомленнями ЗМІ, обговорення тривало лише 15 хвилин і складалося, як і попередні, з виступу першого віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса на тему оцінки ситуації в Польщі, після якого слово взяв лише представник Польщі, натомість міністри країн ЄС не висловлювали бажання дискутувати. В деяких ЗМІ з’явились спекуляції, що міністри не захотіли висловлюватися через відсутність їхнього польського візаві (К. Шиманський брав участь у всіх попередніх засіданнях), що знизило ранг цієї зустрічі. Натомість інші медіа пояснювали «відмовчування» міністрів, цитуючи одного з євросоюзівських дипломатів, тим, що «центр ваги відчутно перемістився в бік ЄСС».
Із кулуарів зустрічі польські журналісти повідомляли, що перед початком засідання заступник міністра закордонних справ ФРН з європейських питань Міхаель Рот висловив сподівання, що Польща дотримуватиметься рішень, постановлених ЄСС. Натомість бельгійський міністр Дідьє Рейндерс «чітко дав зрозуміти», що понеділкова зустріч — це підготовка до чергового заслуховування Польщі на Раді ЄС.
Ф. Тіммерманс нагадав, що цієї п’ятниці в ЄСС відбудеться заслуховування сторін стосовно тимчасових запобіжних заходів у справі Верховного суду Республіки Польща (ВС РП), а 19 листопада минає термін, визначений Варшаві для представлення першого звіту про їх виконання. Польський посол запевнив, що до 19 листопада керівництво країни офіційно поінформує про свою реакцію.
Нагадаємо, що голова ВС Малґожата Ґерсдорф (яку влада не вважає головою ВС) на початку листопада надіслала до ЄК та ЄСС інформацію, що на виконання припису ЄСС від 19 жовтня про повернення на посади відправлених у відставку за віком суддів ВС, до кінця жовтня 22 судді повернулися до виконання службових обов’язків, а частині з них вже визначено справи для розгляду. У вищезгаданих листах М. Ґерсдорф також інформує, що «органи законодавчої і виконавчої влади обдумують способи виконання припису ЄСС».
На 16 листопада в ЄСС заплановане заслуховування представників Єврокомісії та офіційної Варшави. На його підставі Велика палата ЄСС ухвалить остаточне рішення щодо тимчасових запобіжних заходів, накладених на Варшаву 19 жовтня у контексті змін закону про ВС РП (про призупинення дії його окремих положень). Цей вердикт ЄСС не підлягатиме оскарженню і буде правомочним аж до моменту постановлення остаточного рішення ЄСС (на яке можна чекати навіть кілька місяців) за результатами провадження, відкритого на підставі позову ЄК проти Польщі.