Президент Польщі: «Немає сумнівів, що Росія є агресором і вкотре порушує угоду про мореплавання»

У Болгарії з офіційним візитом перебуває президент Польщі Анджей Дуда. 
На спільній прес-конференції із президентом Болгарії Руменом Радевим він заявив, що однією з основних тем їхньої бесіди стала ситуація в Керченській протоці. «Основна частина нашої зустрічі була присвячена Україні. Нам важко не зважати на те, що відбувається там, і немає сумнівів у необхідності деескалації та поверненні українських моряків, котрих було взято в полон, як і мають бути повернуті військові кораблі України. Немає жодних сумнівів у необхідності подальших дій для закінчення в цій частині Європи воєнних конфліктів і дотримання Мінських угод. Польща разом із міжнародною спільнотою готова зробити все необхідне для швидкого закінчення цього конфлікту. Немає сумнівів, що Росія є агресором і вкотре порушує угоду про мореплавання в Азовському морі», — сказав президент Польщі Анджей Дуда.
Президент Болгарії, який, до слова, не раз заявляв, що Крим де-факто є частиною Росії, підтвердив, що ескалація напруження між Росією і Україною в Чорноморському регіоні була в центрі уваги перемовин президентів. «Ми обговорили ескалацію напруження між Росією і Україною в Чорноморському регіоні. Закликаємо до стриманості, розуму, до якнайшвидшої деескалації через діалог, без застосування сили, за гарантування вільного цивільного судноплавства, до негайного звільнення Росією моряків і кораблів», — заявив президент Румен Радев. Він наголосив, що для всіх сусідів по Чорноморському регіону винятково важливо не допустити подальшої напруги між Росією та Україною і вирішити всі розбіжності шляхом переговорів.
Цю ж ситуацію в Керченській протоці й Азовському морі президент Польщі Анджей Дуда обговорив і на зустрічі з прем’єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим. Глава уряду Болгарії підкреслив: «В інтересах усіх напруження має бути подолано з діалогом». Він запевнив гостя, що Польща є важливим чинником безпеки в Європі й найближчим союзником Болгарії у рамках НАТО. «Ми встановили чудове співробітництво в сфері оборони, котре здійснюємо як у рамках ЄС і НАТО, так і в наших двосторонніх відносинах», — заявив Бойко Борисов.