Гуківська ОТГ, що в Чемеровецькому районі, не така вже й маленька — складається із восьми сіл. А от живе в них менш як три тисячі осіб. Причому, коли почали відслідковувати динаміку кількості населення, то побачили, що останнім часом щороку села втрачають понад півсотні мешканців. Люди похилого віку йдуть з життя, молоді та дужі вирушають на заробітки, а хто ж лишиться? Питання, яке гостро постало для тисяч сіл. У Гуківцях підрахували також, що кількість дітей становить в їхній громаді лише п’ятнадцять відсотків від загального числа жителів. Переважна більшість із них — уже школярі. А от малечі зовсім мало. Якщо так піде й далі, то вже за кілька літ і за шкільну парту нікому буде сісти. Одне слово, малюки в селах тепер на вагу золота.
Над «дитячим дефіцитом» у Гуківській громаді замислилися вже тепер і запропонували на додаток до державної підтримки родин із дітьми ще й свій варіант виходу із демографічної кризи. На сесії сільської ради прийняли рішення про те, що відтепер усім народженим у їхніх селах дітям виплачуватимуть по десять тисяч гривень. І хоча бюджет ОТГ не такий уже й великий, вважають, що така інвестиція в майбутнє їхніх сіл цілком виправдана.
Як розповів голова об’єднаної громади Петро Ільницький, три тисячі гривень батькам видають одразу при народженні малюка, потім по тисячі щороку. А ще три тисячі — коли дитина йде в перший клас. Можливо, гроші не такі вже й великі, але в тому, що вони згодяться кожній сільській родині, можна не сумніватися. Важливо й те, що люди відчувають турботу про них та їхніх дітей.
Нинішнього року вже десяток сімей отримали гроші від громади. А тим часом в ОТГ пішли далі: у програму внесли прізвища не тільки місцевих жителів, а й тих, хто згодиться переїхати до них. Якщо в таких родинах будуть діти, вони також отримуватимуть по тисячі гривень щороку до того часу, поки їм не виповниться шість літ, і так само матимуть три тисячі на підготовку до школи.
Таке ставлення до дітей та молодих родин може слугувати прикладом не тільки іншим селам та громадам, а й містам області. Адже сьогодні в краї налічується трохи більше 1,2 мільйона мешканців. Це за офіційною статистикою. Скільки живе насправді — сказати важко. Адже цілі родини хоча і залишаються формально зареєстрованими у своїх помешканнях, насправді роками живуть і працюють у столиці або за кордоном. І якщо раніше демографічна криза загрожувала селам, то тепер вона всерйоз нависла і над містами. Робочих рук явно не вистачає. А що буде через кілька років?
За даними обласного управління статистики, тільки за сім місяців чисельність населення в області скоротилася на 5279 осіб. За цей час народилося 7248 немовлят, а з життя пішло 13033 особи. Тож, вочевидь, баланс не на користь молодого майбутнього. Скільки за цей час хмельничан вирушили в далекі краї в пошуках роботи, сказати складно, бо таких офіційних даних немає. Але неважко здогадатись, що йдеться про десятки тисяч осіб.
На фоні закордонних заробітків, гуківські «дитячі» гроші можуть видатись зовсім мізерними. Але хтось же мусить зробити хоч якісь кроки, щоб зупинити масовий відтік населення.

На знімку: для маленьких хмельничан, що тільки зіп’ялися на ніжки, проводять свята та фестивалі.

Фото  з Інтернет-ресурсу.