У полтавських багатоповерхівках встановили вже майже 1300 загальнобудинкових теплових лічильників. Тож, за даними комунального підприємства «Полтаватеплоенерго», рівень оснащеності житлового фонду обласного центру приладами обліку тепла сягнув понад 92 відсотків. Однак така нібито справна цифра панацеєю від усіх бід не стала й проблеми енергозбереження та, власне, економії коштів земляків на опаленні їхніх помешкань не розв’язала.

Щоб економити на опаленні полтавських багатоповерхівок, їхнім мешканцям доведеться докласти ще чимало власних коштів і зусиль.

Фото автора.

Чимало хто з них нарікає на те, що порівняно з попередніми сумами за тепло реальна економія виходить мізерною. Зрештою, мешканці в деяких багатоквартирних будинках приголомшені відчутним... збільшенням цих сум у платіжках. Звідки такі парадокси? Фахівці звертають увагу передовсім на те, що таким «щасливчикам» нерідко доводиться переплачувати за опалення «супутніх», часом не облікованих площ. І майже завжди — за нехтування елементарними заходами утеплення не лише власних гніздечок. Адже одразу за їх межами зазвичай видно «голі» труби внутрішньобудинкових мереж теплопостачання без належної ізоляції.
І коли мешканці тієї чи іншої багатоповерхівки за старою «радянською» традицією звертаються до єдиного в обласному центрі комунального житлово-експлуатаційного об’єднання, що замінило колишні ЖЕКи, з проханнями заізолювати труби бодай у підвалі, звідти відповідають відмовами. Бо, мовляв, у тарифах за обслуговування будинків їхнім балансоутримувачем не закладено кошти на поточне відновлення тепло-
ізоляції таких мереж. Простіше кажучи, щоб комунальники «одягли» ваші «підвальні» труби в ізоляційні матеріали, треба дочекатися капітального ремонту внутрішньобудинкових мереж. А він точно «не світить» більшості житлових споруд міста, принаймні найближчими роками...
Зайвим витратам теплової енергії та, відповідно, коштів споживачів неабияк сприяють і невідрегу-льовані, розбиті чи просто незачинені двері й вікна у під’їздах багатоповерхівок. У багатьох випадках без будь-якого утеплення залишаються й інші місця загального користування, через шпарини яких буквально «вивітрюються» тепло та гроші тих, хто за нього платить. А загальнобудинкові лічильники лише фіксують такі надмірні витрати...
Натомість інша ситуація спостерігається в тих будинках, де самі мешканці подбали про елементарний порядок і водночас забезпечили регулювання подачі теплової енергії в будинок, обравши відповідальну за цю справу особу. Саме вона стежить за тим, щоб батареї опалення в будинку не грілися надміру, коли теплішає надворі, й, навпаки, «додавали жару», коли за вікном справжня холоднеча.
Та, зрештою, в найбільшому виграші залишилися мешканці окремих полтавських багатоповерхівок, які виключно за власні кошти або із залученням фінансованих із державного бюджету «теплих» кредитів встановили у підвалах своїх будинків індивідуальні теплові пункти, складовими яких, відомо, є прилади погодинного регулювання режиму обігріву помешкань. Така «розумна» комп’ютеризована система подачі тепла дає змогу забезпечувати належну температуру й комфорт у квартирах автоматично.
Звісно, що обладнання внутрішньобудинкових мереж індивідуальними тепловими пунктами — задоволення не з дешевих. Та в таких випадках, як то кажуть, шкірка варта вичинки. Адже, за підсумками попереднього опалювального сезону, в будинках обласного центру, обладнаних ІТП, економія коштів їхніх мешканців під час оплати за опалення становила від 17 до 22 відсотків. Зрозуміло, що після останнього подорожчання газу й, відповідно, послуг теплоенергетиків така економія буде ще істотніша.

Полтава.