Євросоюз готовий найближчим часом запровадити санкції щодо організаторів так званих виборів в ОРДЛО. Про це заявив міністр закордонних справ Республіки Польща Яцек Чапутовіч, який 1 грудня відвідав Київ.

 

Під час спільної прес-конференції з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним пан Чапутовіч також наголосив, що Польща вважає необхідною однозначну й рішучу реакцію міжнародної спільноти на агресивні дії Росії в Керченській протоці шляхом посилення санкцій. На думку польського міністра, з огляду на останні агресивні дії Росії слід зупинити будівництво газогону "Північний потік-2". "Я вважаю, що є шанс затримати реалізацію проекту. Остання агресія в Азовському морі має показати міжнародній спільноті, до чого готова Росія і як вона може використовувати такі проекти проти інших держав", -- сказав він.

 

Глава польського МЗС передав також від ЄС слова солідарності і підтримки Україні в її боротьбі за відновлення суверенітету та територіальної цілісності. Під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком йшлося про необхідність взаємодії двох країн на євроінтеграційному та євроатлантичному напрямах, а також у рамках міжнародних організацій, інформує прес-служба Президента.

 

Окрім того, в рамках візиту міністр закордонних справ вшанував пам’ять жертв радянських масових політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили».

 

«На історію потрібно дивитися чесно,без політичних окулярів. Ми до цього готові. І самі, і з нашими польськими друзями, -- написав у Твіттері Павло Клімкін. -- Очікуємо на остаточне схвалення змін до закону "Про Інститут національної пам’яті". Присутність у законі тільки українського чинника створює ситуацію вибірковості. Це нікому не на користь".

 

Також, перебуваючи в Києві, Яцек Чапутовіч вручив сестрі Олега Сенцова Наталії Каплан премію "За людську гідність", якою нагороджено політв’язня за заслуги у сфері прав людини, безкомпромісного захисту осіб, які зазнали переслідування, і тих, хто зазнав репресій.

 

Голос України