Країни—члени НАТО готові підтримувати Україну в разі відкритого нападу з боку РФ. Про це вчора заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберг у Брюсселі перед початком дводенної зустрічі глав МЗС країн організації. За його словами, всі члени НАТО надають сильну політичну й потужну практичну підтримку нашій країні. 

 «Україна не є членом НАТО, але ми рішуче підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України. Ми також закликаємо Росію звільнити моряків і кораблі, які вони захопили. Союзники НАТО також будуть продовжувати допомагати модернізувати і зміцнювати українські Збройні Сили. НАТО також допомагає модернізувати український флот», — цитує генсека прес-служба Альянсу.
Єнс Столтенберг у Брюсселі також наголосив, що країни НАТО зміцнюють колективну безпеку як пряму відповідь на агресивні дії Росії проти України в Криму та на Донбасі. «Через агресивні дії Росії проти України, незаконну анексію Криму, дестабілізацію на сході України НАТО провело найбільше посилення нашої колективної оборони з часів «холодної війни» зі створенням сил швидкого реагування, мультинаціональних батальйонів на східних кордонах», — цитує генсека «Європейська правда».
Напередодні зустрічі міністрів НАТО високопоставлений представник Держдепартаменту США заявив, що на саміті Вашингтон розраховує розробити єдину відповідь Альянсу на інцидент у Керченській протоці. «У нас у Сполучених Штатах є деякі ідеї. Ми дуже чітко заявили, що цей крок Росії неприйнятний, цей акт агресії. Ми дуже тісно координували в останні декілька днів з нашими європейськими союзниками як у форматі НАТО, так і у форматі ЄС, і ось зараз ми сконцентровані на співмірній і єдиній відповіді в масштабі Альянсу... на те, що сталося в Керченській протоці», — сказав представник Держдепу, інформує «Європейська правда». Водночас він висловив сподівання, що європейські країни продемонструють лідерство в цьому питанні.
Також учора в штаб-квартирі Альянсу відбулося засідання Комісії НАТО-Грузія-Україна, на якому детально обговорювали ситуацію в Чорному та Азовському морях. Українську делегацію очолює глава МЗС Павло Клімкін. Напередодні він заявляв, що у Брюсселі має на меті «вимагати не тільки засудження агресії Росії, а й «дієвих заходів» та пропонуватиме «нові елементи взаємодії з Альянсом».
Окрім того, Єнс Столтенберг учора в Брюсселі вкотре висловив стурбованість новою ракетною системою Росії, яка ставить під загрозу Договір про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності. За його словами, вкрай важливо, щоб Росія забезпечила повне дотримання договору в прозорий спосіб, який піддається перевірці, бо Договір про РСМД дуже важливий для безпеки Альянсу. 
У свою чергу державний секретар США Майк Помпео під час виступу у Брюсселі наголосив: Сполучені Штати вважають, що Росія тривалий час порушувала Договір про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності. «Росія порушила західні цінності міжнародного співробітництва і порядку і вторглась на територію суверенних країн — Грузії та України. Москва також застосувала нервовий агент за кордоном, прямо тут, в Європі, на порушення конвенції із заборони хімічної зброї, яку вона також підписала», — цитує Помпео «Європейська правда».