Держави НАТО найближчим часом зроблять конкретні кроки у відповідь на агресію РФ проти України в Керченській протоці. Однією із складових реакції стане посилення присутності Альянсу в Чорному морі. Про це заявив очільник українського МЗС Павло Клімкін за результатами участі в міністерській зустрічі НАТО-Україна-Грузія у Брюсселі.

Держсекретар США М. Помпео, очільник МЗС Канади Х. Фріланд, очільник МЗС України П. Клімкін, генсекретар НАТО Є. Столтенберг (зліва направо) в Брюсселі.

Фото зі сторінки у Твіттері Х. Фріланд.

«Всім зрозуміло, що НАТО має посилити присутність в регіоні Чорного моря. Яким чином це буде робитися, це питання подальшого обговорення, але про деякі рішення ви почуєте найближчим часом. Це, звичайно, і присутність натовських кораблів, це буде достатньо швидко», — цитує Клімкіна «Європейська правда». За його словами, під час засідання виступали всі 29 країн організації, і всі висловили одностайну підтримку нашій країні. Міністр наголосив, що з боку Альянсу мають бути постійний моніторинг дій РФ в регіоні Чорного моря і посилена взаємодія з країнами-партнерами. «Я запропонував, щоб у нас був особливий формат, де б НАТО активно взаємодіяло з країнами, які будуть членами НАТО, Україною і Грузією. Другий момент, я пояснив усім союзникам, що Росія має не тільки вплив на свободу судноплавства в Азовському і Чорному морях, що є небезпечним і для Альянсу, але й те, що Росія робить все, щоб дестабілізувати південь України», — додав він.
Наголосив на важливості підготовки НАТО колективної відповіді на агресивні дії Москви в районі Керченської протоки і держсекретар США Майк Помпео. Він закликав Кремль негайно звільнити захоплених українських моряків, які утримуються на російській території. «І ми розробимо колективну відповідь, щоб продемонструвати Росії, що така поведінка просто неприйнятна», — додав держсекретар.
У свою чергу генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що засідання міністрів закордонних справ країн НАТО разом із главами МЗС України та Грузії стало важливим сигналом для Росії. Він повторив заклик до Москви відпустити захоплених поблизу Керченської протоки українських моряків і кораблі. «Кораблі НАТО регулярно патрулюють і проводять навчання в Чорному морі…І ми будемо продовжувати оцінювати свою присутність у регіоні», — додав генсек. Він також зауважив, що РФ намагається взяти під контроль Азовське море, використовуючи незаконно анексований Крим. Столтенберг зазначив, що НАТО ніколи не визнавало і не визнає анексії півострова, і підтримує суверенітет і територіальну цілісність України.