У середу на плановому засіданні уряд Болгарії розглянув питання про додаткові видатки МВС на фінансування проектів, пов’язаних із приєднанням країни до Шенгенського простору. 
Прес-служба уряду повідомила, що на виконання негайних заходів зі зміцнення зовнішніх кордонів Болгарії і Шенгену МВС одержить понад два мільйони левів (мільйон євро). Ці кошти виділяються на ефективну протидію посиленому міграційному тиску на кордоні Болгарії і підвищення технічного забезпечення прикордонних контрольно-пропускних пунктів.
Болгарія може стати частиною Шенгенського простору по повітрю ще до проведення європейських виборів, які відбудуться у травні наступного року. Цю радісну для країни новину повідомив голова групи Європейської народної партії (ЄНП) у Європарламенті й кандидат на посаду голови Єврокомісії Манфред Вебер. «Болгарія довела, що є рівноправним партнером у Шенгенському просторі й тому двері Шенгену для неї мають бути відкриті», — заявив Вебер. Він додав, що позитивна доповідь Єврокомісії з механізму співробітництва з Болгарією стала черговим доказом того, що Софія йде вірною дорогою. «Думаю, що доповідь про прогрес у Болгарії є відмінною основою для ухвалення позитивного рішення про членство країни в Шенгені. Ми будемо наполегливішими, спробуємо натиснути на всі педалі, щоб до європейських виборів Шенгенський простір було відкрито для Болгарії», — заявив Манфред Вебер.
Щоправда, співробітниця Європейського політичного центру Марта Пілаті дотримується іншої думки. В інтерв’ю Болгарському національному радіо вона заявила, що Шенгенський простір не розширюватиметься за рахунок нових країн у наступні кілька років. І наголосила, що на сьогодні серед країн-членів Шенгену немає єдності в питанні розширення зони вільного пересування. «Я не думаю, що існує політична воля на те, щоб це відбулося в наступному році чи навіть протягом наступних кількох років. Останніми роками через проникнення безлічі мігрантів деякі країни-члени Шенгену почали сумніватися в стабільності системи. Саме тому я не вірю, що буде досягнуто згоди з розширення Шенгенського простору найближчим часом. Можливо, приєднання нових країн до Шенгену почнеться тільки після вирішення проблем з міграцією і біженцями в ЄС», — зауважила Марта Пілаті.
Але в Болгарії сподіваються, що для неї буде зроблено виняток, бо країна надійно перекрила всі мігрантські потоки до Європи й продовжує зміцнювати свої кордони, виділяючи для цього додаткові кошти. Та й усі європейські лідери, котрі приїжджають до Софії, відзначали: Болгарія є надійним партнером в охороні зовнішніх кордонів Європейського Союзу і виконала всі політичні й технічні критерії для приєднання до Шенгенського простору.