Гнів учасників протестів «жовтих жилетів» був «глибинним і багато в чому легітимним», заявив президент Франції Еммануель Макрон у зверненні до народу. Хоча, зауважив президент, «жоден гнів не виправдовує атаки та насилля».

 

Після третьої хвилі протестів «жовтих жилетів», які відбулися 8 грудня, влада була змушена шукати компроміс. Еммануель Макрон визнав, що багато людей були незадоволені умовами життя і відчували, що їх "не чують". З огляду на це президент оголосив, що уряд збільшить мінімальну заробітну плату на 100 євро з 2019 року. Президент повідомив, що заплановане раніше збільшення податків для малозабезпечених пенсіонерів, які отримують пенсію менш як дві тисячі євро на місяць, скасовується, інформує ВВС. Окрім того, буде скасовано оподаткування понаднормових робочих годин. Також Макрон пообіцяв обговорити з мерами французьких міст заходи зі створення нових робочих місць, протидії податковим ухилянням та захисту екології. "Єдине, про що я дбаю, -- це ви", -- резюмував Макрон, повідомляє «Європейська правда».

 

Виконання економічних заходів, запропонованих президентом Франції Еммануелем Макроном після масштабних протестів "жовтих жилетів", коштуватимуть державі 8--10 млрд євро. Це за припущеннями. Точні підрахунки мають зробити урядовці, адже «роль президента Республіки в тому, щоб визначити курс, а вже здійснювати його буде уряд", заявив держсекретар Франції Олів'є Дюссо, який курирує бюджетну політику уряду, повідомляє Le Figaro.

 

Отже, Макрон сказав французам, що він їх чує. Чи почують це французи? Адже під час останніх протестів, 8 грудня, стало чітко зрозуміло, що їх мріють продовжити й навіть очолити щонайменше дві радикальні політичні сили країни: крайні праві та крайні ліві. Їхня мета значно амбітніша -- зміна влади в країні та вихід Франції з ЄС. Уже найближчими вихідними стане зрозуміло, чи вдасться їм скористатися моментом і підштовхнути протестну хвилю далі.