Напередодні різдвяних свят у Польщі відбувся 18-й фінал акції «Шляхетна пачка» — «вік-енд чудес», коли 12 782 волонтери в шапках Святого Миколая та футболках із написом «Люблю людей» доставили посилки (посилка — польською «пачка») від доброчинців сім’ям, які потребують підтримки й допомоги, в 670 населених пунктах країни.

На знімку: XVIII фінал «Шляхетної пачки». Волонтери з Ополе готові до виїзду з дарами.

Фото з регіонального порталу Опольського воєводства.

«Шляхетна пачка» («ШП») склала іспит на зрілість», — наголосила голова правління громадської організації «Весна», що адмініструє цей проект, Іоанна Садзік. При цьому вона нагадала співвітчизникам, що фінал акції — це всього-на-всього кульмінаційний момент проекту, а не його закінчення.
«ШП» діє впродовж усього року. На сайті проекту всі бажаючі можуть обрати зручну для себе форму допомоги: надання фінансової підтримки або покупка конкретних речей/продуктів.
У рамках «ШП» най-охочіше підтримують тих людей, котрі «не піддаються біді, хворобам чи життєвим труднощам», — зауважує регіональний координатор проекту в місті Ополе Каміля Солтис.
«ШП» — назва дуже символічна, адже потреби бувають найрізноманітніші. Цього року — від холодильника, пральної машини та малої техніки для домашнього господарства до дитячого харчування, велосипеда, чотирьох тонн вугілля, а також продовольчого набору чи вівса і вітамінів для коня.
Минулого року серед нетипових «пачок» були ремонт даху, закупівля 60 курей для однієї сім’ї та телятка для іншого домогосподарства. Серед поширених замовлень у «ШП» називають ліжка та зимові пальто. Інколи реалізовують і незвичайні мрії — для прикладу, одна пані дуже хотіла парфуми і цього року їх отримає. Серед нематеріальних «дарів» наводять як приклад курс репетиторства з математики і фізики, курси крою і шиття.
Спочатку формується база сімей-кандидатів. Восени волонтери здійснюють обхід цих сімей, аби визначити ті, котрі візьмуть участь в акції даного року. В середині листопада на сайті «ШП» відкривають «базу сімей» (їхні історії оприлюднюють на сайті «ШП»). Від цього моменту всі зацікавлені наданням допомоги можуть вибрати сім’ю, для якої підготують «пачку» самостійно або ж перерахують гроші на рахунок Фонду, щоб той, зібравши необхідну суму від кількох чи кільканадцяти доброчинців, придбав усе необхідне для неї. У рамках цьогорічної акції 13 тисяч волонтерів відвідали восени 30 тисяч сімей по всій країні, відібравши до проекту 16 703 з них. Кожна з цих сімей одержала підтримку. Матеріальну допомогу у вигляді «пачки» для однієї сім’ї готували в середньому 34 людини. Середня вартість пачки становила понад 2800 злотих (еквівалент майже 20 тисяч гривень). Це означає, що майже 600 тисяч доброчинців надали матеріальну допомогу 16703 родинам на загальну суму понад 47 мільйонів злотих (еквівалент майже 350 мільйонів гривень).
В останні тижні перед фіналом до заходів «ШП», як щороку, приєдналися багато відомих особистостей. «Пачки» для вибраних родин особисто підготували, зокрема, президент Анджей Дуда з дружиною Агатою Корнхаузер-Дудою, футболісти національної збірної на чолі з її капітаном Робертом Левандовським та інші.
Окрім безпосередньої матеріальної допомоги, що надходить від доброчинців для сімей, що потребують підтримки, яку передають цим сім’ям волонтери в ході фіналу («вік-енду чудес»), «ШП», яка діє впродовж усього року, реалізовує також програми адресної професійної нематеріальної допомоги: «Пачка сеньйорів» (сеньйорами в Польщі називають людей похилого віку), «Пачка лікарів», «Пачка правників», «Пачка бізнесу», «Академія майбутнього». Більш того, цього року волонтери в місті Лодзь започаткували особливу низову ініціативу — «Пачка перукарів».
Для прикладу, «Академія майбутнього» (проект-близнюк «Шляхетної пачки») полягає у тому, що з бази її підопічних дітей можна зафондувати «індекс успіхів» для конкретних учнів, котрі мають проблеми в школі. Цього року «Академією» охоплено 2,5 тисячі дітей. Волонтер працює з дитиною упродовж навчального року, визначає її сильні сторони й таланти, показуючи їй, що вона чогось варта. Ті діти, які на початку «Академії» абсолютно не вірять в себе, на закінчення навчального року стверджують, що «покращили свою успішність» чи «знайшли свій талант».
«Шляхетна пачка» — одна із наймасштабніших та найбільш ефективних соціальних програм у Польщі. Це унікальна у світових масштабах система безпосередньої допомоги на громадських засадах, яка з 2001 року поєднує величезні масштаби заходу з тим, що конкретна людина допомагає в її рамках конкретній людині. За вісімнадцять років у «Шляхетній пачці» взяло участь майже п’ять мільйонів людей, а загальна сума матеріальної допомоги, наданої майже 170 тисячам сімей, які потребували допомоги, перевищила 250 мільйонів злотих (еквівалент понад 1 млрд 
825 млн гривень).