* Вважається, що традиція наряджати на Новий рік ялинку пішла з Ельзасу (тоді ця земля належала Німеччині, а нині — Франції). Згідно з документальними свідченнями, ялинки прикрашали паперовими квітами, яблуками, печивом та іншими солодощами. А першу скляну ялинкову прикрасу — кулю — зробили в Тюрінгії (Німеччина) в XVI столітті. Однак промислове виробництво ялинкових іграшок почалося тільки в середині XIX століття.

* Попервах дари на новорічному дереві призначалися для духів. Стрічки, пряники, горіхи тощо прив’язували до гілок дерева, сподіваючись випросити для себе щасливого наступного року. Традиція залишати подарунки під ялинкою для рідних і близьких з’явилася лише у XVIII столітті.

* Візуальний образ Санта-Клауса, яким ми звикли його бачити, в червоному короткому кожушку, виник лише 1931 року. Його створив американський художник Хеддон Сандблом на замовлення компанії «Кока-Кола». Поступово до образу додалися олені, сани, димарі й, звісно, «місце прописки» — Лапландія.

* У Франції довго не могли визначитися, коли відзначати початок нового року. До 755-го це робили 25 грудня, потім — 1 березня. З XII століття Новий рік святкували на Великдень, а 1564-го король Карл IX наказав вести відлік року від 1 січня. У Великій Британії рахують початок року з 1 січня тільки з 1752-го, до того так само зустрічали рік у березні.

* В Україні новий рік відраховували спочатку з березня, потім з 1 вересня, а з 1700 року — з 1 січня. Зміни в обчисленні відбувалися ніби не частіше, ніж в європейських країнах, проте тільки в нас виробилася специфічна традиція святкувати Новий рік двічі. Консервативні українці назвали друге свято — Старий Новий рік. До 1918-го Старий Новий рік в Україні відзначали 1 вересня. 1918-го в нас відбулася календарна реформа. На заміну юліанському календарю прийшов григоріанський. Однак православна церква на теренах колишньої Російської імперії проігнорувала григоріанський календар, і відтоді в Україні Старим Новим роком почали називати 14 січня (за старим стилем). А про 1 вересня якось одразу й забули. Бо два Старі Нові роки занадто навіть для нас.

* Новий рік за східним календарем розпочнеться 5 лютого, коли Жовтий Собака поступиться місцем Земляній Свині.