У Греції вже майже чотири роки діє програма, якій дали умовну назву «Золота віза». Вона дозволяє громадянам інших країн отримувати посвідку на проживання у Греції у разі купівлі нерухомості вартістю понад 250 000 євро. 
За даними міністерства імміграційної політики, на початок грудня минулого року такі покупці й члени їхніх родин одержали 9 756 дозволів на постійне проживання. Як відзначають грецькі видання, найчастіше власниками «золотої візи» ставали громадяни Китаю — 5367 осіб, за ними — громадяни Туреччини (1028) і Росії (1012), а решта — сирійці, єгиптяни, ліванці, іракці й представники інших країн —значно відстають від них. Серед щасливчиків і 174 громадянина України.
«Нові греки» воліють купувати квартири чи особняки в Афінах. Міністерство імміграційної політики видало їм 3397 дозволів на проживання в столиці. Далі йде портове місто Пірей, куди з Афін можна за 20—30 хвилин дістатися на метро чи автобусі. Тут влаштувалося 2707 «багатеньких буратін». А за ним — передмістя Пірея Палліні — з 1550 дозволами на купівлю нерухомості.
Грецькі ЗМІ зазначають, що чужинці вже добре освоїлися в країні й навіть почали «хімічити». Торік грецька служба аудита серйозно зацікавилася появою «ознак ухиляння від сплати податків» ними або «відмивання грошей» шляхом купівлі нерухомості. Податкова служба планує цього року розпочати ретельну перевірку всіх угод з придбання нерухомості іноземцями. Податківці дуже зацікавилися і діяльністю 4000 ріелторів, а також понад 3000 нотаріусів, котрі оформляли документи. Усі угоди буде перевірено, і, можливо, деяким їхнім учасникам доведеться перебратися у місця, більш віддалені від Афін, а декому — навіть повернутися в дійсність історичної батьківщини.