А ЯК У НИХ?

 

Цьогорічний січень порадував поляків значним підвищенням мінімальної зарплатні. І «завдячувати» треба підприємцям, яким, відповідно, підняли податки. Щоправда, президент Анджей Дуда підписав закон про зниження податків для малих підприємців… Проте представники середнього бізнесу відтепер платитимуть податків майже на 200 злотих щомісячно більше... До речі, Польща займає друге місце в Європі за величиною відрахувань до скарбниці. Вищі податки має в Данії, де рівень життя значно вищий.

 

Та хоч би що діялося в економіці, свята завжди піднесуть настрій і дозволять забути про клопоти. А січень багатий на такі дні не менше, ніж грудень. І якщо першого січневого дня ті, хто святкував Новий рік, традиційно відсипалися, оскільки це вихідний, то шостого числа, коли українські православні збиралися на Святий вечір, в Польщі відзначали найбільше січневе свято -- Трьох королів, або інакше Богоявлення. Історія його походить з Євангелія від Матвея, коли троє волхвів (королів) зі Сходу прибули до Вифлеєма вклонитися Ісусові. В пам’ять про біблійну подію в більшості польських міст відбуваються яскраві оршаки (хода) Трьох королів: люди, перевдягнені в костюми, йдуть за головними героями -- королями Каспаром, Мельхіором і Балтазаром, співаючи колядки. Дорогою вони роблять зупинки, під час яких провадять концерти, міні спектаклі та конкурси.

 

Ті, кому ліньки гуляти на морозі, можуть радіти святу вдома, оскільки майже на всіх радіохвилях увесь цей день транслюють колядки, а мешканців відвідують ксьондзи, пишучи свяченою крейдою на дверях «К + М + B». Протягом багатьох років триває дискусія про значення цих літер: частина духовенства твердить, що це зашифровані імена трьох волхвів, натомість, на думку другої частини, правильно писати «C + M + B», бо це шифр виразу "Christus Mansionem Benedicat" ("Христе, благослови цей дім"). Утім, громадяни не надто переймаються послідовністю комбінації літер. Головне, що від 2010 року цей день вихідний.

 

До 20 січня Польща відпочиває від свят, а вже 21 святкують всі жінки, що мають онуків, бо настає День бабусі. Цього дня належить відвідувати своїх бабусь із подарунками. Наступного дня те саме треба вчинити з дідусями, оскільки 22 січня -- це День дідуся. В реальному житті дідусі почуваються дещо скривдженими, бо з метою економії часу подарунки їм зазвичай вручають в День бабусі. На жаль, з нагоди цих свят вихідних немає.

 

Олександра РАДЧЕНКО.