15—16 січня в Україні перебував міністр закордонних справ Словацької Республіки Мирослав Лайчак. З 1 січня до Словаччини перейшло головування в ОБСЄ, і першою закордонною поїздкою Мирослава Лайчака як головуючого в організації став візит до України, за що йому подякували Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко та представник України в Три-сторонній контактній групі
Євген Марчук під час перемовин, які відбулися у вівторок. «У зустрічі також взяли участь Марцел Пешко — керівник Центру запобігання конфліктів ОБСЄ і Марек Шафін — посол Словаччини в Україні», — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Під час зустрічі обмінялися думками, чи можна підняти ефективність роботи мінських груп і СММ ОБСЄ. Обговорили безпекову і гуманітарну ситуацію на Донбасі, ретельно виклали пропозиції України щодо розблокування питання повернення заручників, — розповіла перша заступниця голови парламенту. — Особливу увагу приділили ситуації в Азові, наголосили, що протягом останніх засідань ТКГ в Мінську Україна наполягала на створенні постійного пункту моніторингу СММ в Керчі». «Ми не відступимо від цієї нашої позиції й ставитимемо її на обговорення і на першій цього року зустрічі ТКГ в Мінську, яка відбудеться 17 січня», — написала вона. Також Ірина Геращенко зауважила, що в Україні очікують від головування Словаччини в ОБСЄ особливої уваги до гуманітарних і безпекових питань Криму і Донбасу і подякувала колегам за підтримку суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.
Того саме дня пан міністр взяв участь у відкритті Почесного консульства Словацької Республіки в Харкові. А вчора спільно з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним та представниками ОБСЄ побував у Луганській області.
Під час прес-підходу в Станиці Луганській Павло Клімкін розповів, що головна ідея візиту — дати можливість головуючому в ОБСЄ Мирославу Лайчаку емоційно відчути, що відбувається нині на Донбасі. «І я бачив, який він був вражений, коли розмовляв з простими людьми в Станиці Луганській». Стосовно майбутньої співпраці Павло Клімкін повідомив, що вже сформовано пакет пропозицій для словацького головування. «Дуже важливо посилити роль СММ: людський потенціал, технічний. Щоб СММ мав доступ до всієї території окупованого Донбасу і тієї ділянки кордону, яку ми поки що не контролюємо», — сказав він. А що мандат СММ поширюється на територію всієї України, то необхідно поширити моніторинг і на окупований Крим. І про це, за словами П. Клімкіна, М. Ланчак говоритиме в Росії. Також було запропоновано створити спільну місію ООН і ОБСЄ на Донбасі.
Цей тиждень став багатим на візити глав зовнішньополітичних відомств. Міністри закордонних справ Литви, Латвії, Естонії, Польщі прибули до нашої країни, щоб іще раз продемонструвати підтримку України, яка протистоїть агресії з боку Росії, і побувати в приазовському регіоні, аби запевнити місцеве населення, що про складну ситуацію, в якій опинилися ці території України, в ЄС пам’ятають. Попри те, що плани міністрів відвідати Маріуполь змінила погода, гості провели селекторні перемовини з міською владою та керівництвом порту Маріуполя. Під час спільної прес-конференції міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс повідомив, що ЄС уже виділив на підтримку Маріупольського регіону 50 млн євро. «І наші фахівці прибудуть зі спеціальною місією, щоб дізнатися, чим ще можна допомогти», — сказав він. А Павло Клімкін уточнив, що ця місія приїде до України за лічені дні.
Про неприйнятність блокади Росії в Азовському морі завив міністр закордонних справ Латвії 
Е. Рінкевичс. «Росія думає, що Азовське море — це її внутрішні води, але ми повинні чітко сказати, що вона не права», — наголосив і його литовський колега Л. Лінкявічюс. Усі міністри назвали агресію Росії в Керченській протоці порушенням міжнародного права і закликали негайно і беззастережно звільнити заарештованих українських моряків та повернути захоплені судна. Павло Клімкін також подякував дипломатам, які 15 січня прийшли до залу суду в Москві, де слухалось питання стосовно продовження терміну арешту наших моряків і зауважив: «Це дуже важливо, що у нас є справжні друзі».
Едгарс Рінкевичс повідомив, що Латвія разом із союзниками й надалі активно підтримуватиме Україну в міжнародних організаціях і надаватиме іншу практичну допомогу. Україна може розраховувати на підтримку з боку країн Балтії та Польщі, наголосив він. «Латвія та члени Альянсу будуть активно співпрацювати з Україною в міжнародних організаціях. Як і раніше, Латвія також надасть можливість молодим українцям безплатно навчатися в університетах Латвії, а також надаватиме гуманітарну, медичну та психологічну допомогу українським цивільним і військовослужбовцям», — сказав міністр.
Не забувати про те, що Росія продовжує агресію проти України закликав і глава МЗС Естонії Свен Міксер. А його колега з Польщі Яцек Чапутович наголосив, що Польща «підтримує проєвропейський вибір України і буде завжди поруч з Україною в цьому виборі».

На знімку: Ірина Геращенко і Мирослав Лайчак.

Наталя ОНИЩУК.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.