Минулої п'ятниці прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас і міністри його кабінету схвалили та підписали законопроект про ратифікацію договору з Македонією про перейменування останньої. У суботу цей документ надійшов до парламенту, а в неділю реакцією греків на ці дії став багатотисячний мітинг протесту, що відбувся в Афінах.

 

Переважно молоді люди вийшли на центральну площу столиці з плакатами "Демократія зрадила Македонію" (мається на увазі провінція Греції), "Македонія -- це Греція!". Понад три години протестувальники викрикували свої вимоги заблокувати договір із Грецією, а також погрози на адресу Ципраса. Дійшло й до сутичок анархістів з організації "Золота зоря" з поліцією. Правоохоронців молодики в масках закидали камінням, пляшками, тротуарною плиткою. Поліція стримувала юрбу водометами, сльозогінним газом і шумовими гранатами.

 

У понеділок грецька преса повідомила про те, що до лікарень Афін звернулося по медичну допомогу кілька десятків осіб, серед яких понад 25 поліцейських, фотокореспондент. Майже два десятки заводіїв побоїща було заарештовано, й вони постануть перед судом.

 

Центральні телеканали зазначають: протест не налякав владу і процес ратифікації договору з Македонією триває згідно з передбаченою процедурою. У понеділок його почали розглядати в парламентських комісіях з національної оборони та іноземних справ. Очікується, що до кінця цього тижня законопроект із поправками надійде на голосування. Грецькі видання не виключають можливості, що голосування відбудеться 21 січня чи наступного дня. Цей документ набуде чинності після публікації рішення парламенту в державному виданні. Таким чином, багаторічний і стомливий спір між сусідніми країнами буде припинено й вони зможуть вибудовувати двосторонні відносини, а Північна Республіка Македонія зможе стати членом НАТО й розпочати переговори з Європейською комісією про вступ до ЄС.

 

Олександр ВОЛОДИМИРІВ.