Представники влади одразу кількох країн Євросоюзу вчора заявили, що вважають опозиційного лідера Хуана Гуайдо президентом Венесуели. З такими заявами, зокрема, Франція, Швеція, Велика Британія, Іспанія, Австрія і Латвія, виступили після того, як офіційний глава держави Ніколас Мадуро відмовився від ультиматуму ЄС провести дострокові вибори президента. Натомість він запропонував провести в країні в 2019 році парламентські вибори, які раніше було заплановано на кінець 2020-го.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Гуайдо має законне право скликати президентські вибори. Очільник МЗС Великої Британії Джеремі Хант у Tвіттері повідомив, що, оскільки Мадуро не оголосив про проведення президентських виборів, «Сполучене Королівство разом зі своїми європейськими союзниками визнає Хуана Гуайдо тимчасовим президентом до моменту проведення виборів, які заслуговують на довіру». Подібні заяви оприлюднили також голова МЗС Латвії Едгар Рінкевичс та канцлер Австрії Себастіан Курц.

Не підтримала Гуайдо Італія.

Тим часом американський президент Дональд Трамп в інтерв’ю телекомпанії CBS у неділю заявив, що допускає військове втручання США в охоплену кризою Венесуелу. 

Натомість Ніколас Мадуро попередив Трампа, що він залишить Білий дім, «заплямований кров’ю», якщо введе війська до Венесуели. Про це Мадуро заявив в інтерв’ю телеканалу Sexta, передає The Guardian. Зокрема, він закликав американського лідера «проявити повагу» й запитав, чи планує той «повторити В’єтнам в Латинській Америці».