Використовуючи знімки із супутників, випускниця МАН — студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка — Євгенія Фарафонова створила інтерактивну карту несанкціонованих сміттєзвалищ Києва.

Національний центр «Мала академія наук України» отримав статус Академія Copernicus в Україні, який відкриває юним науковцям доступ до даних спостереження за земною поверхнею 29 європейських супутників. Про це розповів на прес-конференції президент МАН Станіслав Довгий.

«Національний центр «Мала академія наук України» отримав статус Академія Copernicus. Це надзвичайно почесно, тому що Україна стала однією з перших країн Східної Європи, яка має таку відповідальну можливість бути в епіцентрі світових досліджень», — цитує Станіслава Довгого «Укрінформ».

Він зазначив, що Європейська комісія ініціювала діяльність мережі Академій Copernicus у всьому світі з метою популяризації програми зі спостереження за земною поверхнею Copernicus та даних дистанційного зондування Землі, отриманих та оброблених у її мережах.

Академія Copernicus об’єднує провідні європейські університети, дослідницькі установи, бізнес-школи, приватні та некомерційні організації в 37 країнах — учасниках програми та за їх межами. Її метою є розробка лекцій, тренінгів та навчальних матеріалів, які базуються на використанні даних спостереження за земною поверхнею 29 європейських супутників.

С. Довгий представив результати перших орбітальних спостережень учнів Наукового центру «Мала академія наук», зокрема створення глобальної мапи небезпечних вулканів, виявлення стихійних сміттєзвалищ та причин розмивання київських островів.

Як зазначив перший заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей, приєднання «Малої академії наук України» до мережі Академій Copernicus може стати мотиваційним чинником для глибшого вивчення молоддю фізики, оскільки нині інтерес до цієї науки не такий високий, як раніше.

«Коли ти даєш новий інструментарій, робиш так, що це цікаво і захопливо, — це надзвичайно важливо, тому що самими лише словами не можна змінити ситуацію... Уряд виділяє кошти і на нові лабораторії, щоб це навчання стало новим видом діяльності», — нагадав Павло Хобзей.

Програма Copernicus координується Європейською комісією та Європейським космічним агентством. Ідеї програми імплементують держави — члени Європейського Союзу, Європейська організація з експлуатації метеорологічних супутників, Європейський центр середньострокових прогнозів погоди, агенції ЄС.

Фото із сайту Малої академії наук України.