У Сербії готуються нові протестні акції проти президента Александра Вучича. У їх активній підтримці глава держави обвинуватив медіа сусідніх країн - Хорватії, Косово, Боснії і Герцеговини.

«Як думаєте, чому Загреб радіє невдачам Александра Вучича? Чому чужі проблеми так хвилюють їх? Їм заважає те, що Сербія стає дедалі сильнішою. Із Сараєво чув деякі зауваження: мовляв, Сербія озброюється. Невже хочуть заборонити це?» - звернувся  Вучич до сербів.

Він запевнив, що завжди відкритий для діалогу з громадянами країни, але розмови з опозицією йому просто нецікаві. Вучич наголосив, що лідери опозиції Драган Джилас, Вук Єремич і Бошко Обрадович не раз намагалися викликати його на розмову, але жодна сила не може його змусити зробити це. «Мене не цікавить це, тому не зустрічатимусь з ними. Я завжди відкритий для людей, але не для цих злодіїв. Чому вони не у в'язниці?  Це - складне запитання. Очевидно, тому, що й створили зручну для себе судову систему. Чому я маю розмовляти з тими, хто стверджує, що я підриваю територіальну цілісність країни. Адже саме за їхніх часів Косово оголосило про свою незалежність, а Чорногорія вийшла зі складу Югославії», - нагадав він.

Вучич повідомив, що продовжить поїздки регіонами країни й працюватиме над реалізацією своєї програми «Майбутнє Сербії». А нові протести не лякають і не перервуть його служіння народу й країні.

Президент не прокоментував публікацію, що з'явилася недавно в сербському виданні Informer. У ній стверджується, що за протестами бовваніє посольство США в Сербії. І підкріплюється це обвинувачення знімком третього секретаря посольства США з одним з організаторів протестів Єленою Ансонович, зазначивши в текстівці, що вона "отримує інструкції від американського дипломата".

Посольство США моментально відреагувало на цю публікацію. «Протести в Сербії чи то організовуються, чи то фінансуються США. Не знаємо чому, але Informer відмовляється надати факти за цим обвинуваченням. Наша робота полягає і в тому, щоб аналізувати політичні процеси в Сербії. Регулярні зустрічі з політиками, котрі перебувають при владі й в опозиції, як і інші в усій Сербії, є частиною нашої роботи. Але це не означає, що США організують і фінансують протести. Хтось відверто бреше», - йдеться в офіційній заяві дипломатичної місії. 

Важко навіть уявити, що публікація в Informer і реакція на неї дипломатичної місії залишилися непоміченими президентом. Але він не став звертати уваги людей на це. І тепер усі гадають: із чиєю позицією погоджується Вучич? Але той факт, що, згадуючи в цьому контексті в інтерв'ю про сусідні країни, він не підтримав обвинувачення Informer, свідчить про одне - глава держави не згодний з ними.