У Болгарії не вщухають розмови й спори навколо обставин отруєння у 2015 році власника оборонного підприємства Еміліяна Гебрева, який продавав зброю Україні й, можливо, Сирії. І гадають — чи пов’язане це отруєння нервово-паралітичною речовиною з інцидентом у Солсбері.

Річ у тому, що в той період, коли отруїли Гебрева, в Болгарії під чужим іменем тричі засвітився співробітник ГРУ Росії Сергій Федотов, який потім з’явився і в Солсбері. Він ретельно замітав сліди, купуючи квитки на авіарейси до Москви, а сам виїжджав до Стамбула чи сусідньої Сербії. Британська контррозвідка з’ясувала, що паспорт Федотова тієї самої серії, що й в інших погано законспірованих гру-шників Олександра Мішкіна й Анатолія Чепіги, котрі «милувалися собором у Солсбері», і встановили, що в паспорті було вказано чуже ім’я. Справжнє ім’я полковника ГРУ Денис Сергеєв, а підозру він викликав тим, що перебував у Великій Британії в той самий час, коли отруїли батька й доньку Скрипалів, очевидно, щоб підстраховувати тих, кому доручили скоїти зухвалий злочин на території чужої країни.

До Болгарії наприкінці минулого тижня прибула група британських слідчих, щоб перевірити, чи пов’язане отруєння місцевого бізнесмена Гебрева із замахом на життя Скрипалів. А також для встановлення з болгарськими колегами місць перебування і дій російського агента в країні. Про це повідомив в інтерв’ю газету The Guardian прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов.

«Так, тут перебувають представники британської слідчої групи. Вони спільно проводять розслідування з болгарськими правоохоронними органами. Тільки-но ми почули слово «Новичок», то відразу зв’язалися з нашими британськими партнерами всіма законними каналами», — сказав він і зізнався, що вся наявна інформація, пов’язана з пересуваннями, місцем перебування і контактами Федотова, була надана британськими правоохоронними органами та розвідувальними службами».

Але болгарську громадськість обурив не так факт перебування російського розвідника в країні, як реакція влади. Президенту й уряду нагадали, що Велика Британія не тільки висловила протест із приводу дій російських розвідників, а й вислала з країни всіх підозрюваних у причетності до розвідслужб і тих, хто працює під прикриттям дипломатичних паспортів. Приклад Лондона наслідували й інші країни ЄС.

Але Болгарія не вислала жодного московського псевдодипломата, хоча їй називали людей, які займаються діяльністю, не пов’язаною з дипломатією. І тепер не було жодної реакції на можливе отруєння болгарського бізнесмена Еміліяна Гебрева агентом Москви. Вочевидь тому, що влада країни очікує приїзду прем’єра РФ Дмитра Медведєва на урочистості з приводу звільнення Болгарії від османско-турецького ярма, які почнуться 3 березня. На думку болгарського журналіста Христо Христова, котрий випустив кілька книг, що викривають комуністичний режим у країні, така реакція болгарської влади на безцеремонні й нахабні дії Росії і дозволяла небезпечному московському агенту розгулювати безперешкодно країною.

Екс-віце-прем’єр Болгарії Валерій Симеонов прямо заявив, що Гебрев був отруєний росіянами, щоб ліквідувати болгарську військову промисловість. «Був досвід приватизації оборонного заводу «Дунарит», за сприяння колишнього власника Цветана Василєва, який пов’язаний з Росією невстановленими узами. Після того, як прагнення Василєва передати «Дунарит» у руки росіян не було реалізовано, отруїли Гебрева», — повідомив Симеонов. На думку, екс-віце-прем’єра, Еміліян Гебрев зміг «витиснути» російських постачальників боєприпасів з кількох ринків у світі. «Немає жодного сумніву, що він був отруєний представниками країни, зацікавленої у цьому бізнесі», — наголосив Симеонов.

Інший високопосадовець, знайомий з урядовою кухнею, екс-міністр оборони Велізар Шаламанов заявив, що хотів би отримати відповідь на запитання: «Існує в Болгарії система контррозвідки й оборони, яка може нас захистити від серйозних загроз, включаючи гібридні й кібернетичні атаки, що походять із великих країн поза ЄС, зокрема з Росії, чи ні». «Цей випадок показує, що ймовірно наші служби не змогли вчасно вжити необхідних дій і сьогодні мають реагувати на інформацію ззовні. Це підкреслює, що ми не захищені», — вважає Шаламанов. Дії місцевих органів контррозвідки він пояснив тим, що «наші спецслужби спроектовані й створені КДБ та ГРУ, і немає жодних доказів, що цей зв’язок перерваний, навіть через 30 років».

На повний голос про підривні дії Росії проти Болгарії говорять лише колишні урядовці, журналісти й розсудливі політики, котрі засуджують агресивні дії Кремля. Офіційні — продовжують підготовку до візиту Дмитра Медведєва в Софію. До речі, видання «24 години» повідомило, що з Москви вже прибули до болгарської столиці співробітники російських служб, відповідальні за його безпеку. А Медведєв з’явиться 4 березня і пробуде тут два дні. Очікується, що разом із ним приїде бізнес-делегація. Основним акцентом зустрічей Медведєва в Болгарії будуть проекти «Турецький потік» і газовий хаб «Балкан». Заради цього можна заплющити очі на всі «витівки» російських агентів у країні й спроби «віджати» оборонний бізнес?

Олександр БІЛИК.