Фракція Партії зелених у Бундестазі зробила заяву на підтримку України у зв’язку з відзначенням п’ятої річниці Революції Гідності.

В ній, зокрема, йдеться про те, що вони згадують день, коли українці вийшли в Києві на Майдан, аби захистити демократію, свободу, права людини, їхнє прагнення до Європейського Союзу. І пам’ятають про те, скільки учасників Революції загинуло в цій боротьбі проти безправ’я, корупції і насилля. Значення цих демократичних і проєвропейських прагнень неможливо переоцінити, як і неможливо забути про війну на сході України та військове захоплення Криму, — ідеться далі в заяві. —Так само, як і неможливо не оцінити мужності наших цивільних українських сусідів для усієї Європи. Разом з ними ми маємо пообіцяти розбудовувати об’єднану, вільну та демократичну Європу. Європу, в якій панує сила права, а не право сильнішого.

Німецькі «зелені» також зазначають: їхнім головним посилом є те, що вони й надалі твердо й солідарно стоятимуть на боці України. «У свою чергу, — пишуть вони, — ми очікуємо від українського уряду прискорення темпів реформ. А також боротьби з корупцією і намаганням призупинити розвиток українського суспільства. Ми засуджуємо незаконну анексію Росією українського півострова Крим і військову ескалацію РФ на сході України, а також в Азовському морі».

Закінчилася епоха політики сфер впливу часів холодної війни, — йдеться в кінці заяви. — Для нас зрозуміло: свобода України і свобода, у якій ми живемо в ЄС, неподільно об’єднані. Дорога України в ЄС відкрита так само, як і для всіх інших європейських держав, котрі поділяють цінності РЄ.

Тим часом керівник відділення редакції часопису «Шпігель» у Берліні Мелані Аманн, котра анонсує найголовніші політичні події у світі на поточний день, пише про річницю Революції Гідності так: «За межами ФРН сьогодні (у середу, 20 лютого. — Ред.) відбудуться дві дуже суперечливі події: Україна згадує понад 100 загиблих під час протесту на Майдані п’ять років тому і тогочасні події, які зрештою призвели до анексії Криму Росією, а також до одного з найнебезпечніших зовнішньополітичних конфліктів з часів холодної війни. Також сьогодні президент Росії Володимир Путін проголошуватиме своє річне звернення до нації, у якому очевидно йтиметься про наслідки його зовнішньої політики для російської економіки, котра скрипить під натиском санкцій ЄС та США».

Посол України у Німеччині Андрій Мельник так прокоментував у мережі Твіттер заяву «зелених»: «Фантастична підтримка з Берліна — фракція «зелених» у Бундестазі схвалила історичну Декларацію до 5-ї річниці Євромайдану! Ключова теза: «Шлях до Євросоюзу є відкритим для України!» Danke».

Наталія ПИСАНСЬКА.

Фото зі сторінки Андрія Мельника у Твіттері.

Берлін.