У вівторок на засідання уряду Північної Македонії було винесено важливе питання – створення нової структури в системі безпеки країни. Замість Управління з безпеки й контррозвідувальної діяльності, що входило як один з підрозділів до складу МВС, пропонується створити окреме відомство – Агентство національної безпеки. Реформа в системі безпеки продиктована доповіддю Європейської комісії. У ній відзначено явні недоліки в роботі колишнього управління, котрі полягають у недостатньому захисті прав і свобод людини, гарантованих конституцією країни.

Урядовці обговорили новий законопроект, що регулює діяльність Агентства національної безпеки. У ньому поставлено основне завдання – захист незалежності, суверенітету й конституційного устрою країни, а також закладено механізми, що запобігають використанню служби безпеки для політичних переслідувань і репресій. Законопроект буде передано до парламенту на затвердження депутатами. Це перший крок Республіки Північна Македонія в реформуванні силових відомств за рекомендацією Єврокомісії.

Повідомляючи про цю новину, македонські видання зазначають, що навколо силових відомств країни назріває новий скандал після публікації, що з'явилася в хорватській газеті «Хрватска Данас». У ній зазначається: на службі в міністерстві оборони, генеральному штабі й військовій розвідці перебувають чимало керівників вищої і середньої ланки, пов'язаних глибокими особистими, сімейними, оперативними й політичними інтересами із Сербією. Щоб не бути голослівною, газета наводить прізвища осіб, які, працюючи в Скоп’є, можуть служити інтересам Белграда. Це – державний секретар міністерства оборони Драган Ніколич, батько якого був офіцером Югославської народної армії (ЮНА). А також державний радник, близький до міністра оборони Радмили Шекеринскі, котрий також є головним експертом управління «Людські ресурси», Мирослав Стояновскі. За даними видання, очевидно, отриманими від служб безпеки, Стояновскі раніше перебував на службі в ЮНА в чині капітана. Він був активним учасником воєнної агресії проти Хорватії та окупації міста Вуковар. Загреб обвинувачує його в убивстві безневинних громадян, а Белград за ці «заслуги» – підвищив у званні до чина майора. У цей список хорватського видання потрапив і керівник військової розвідки Горан Василевскі, який тісно пов'язаний із сербською армією.

Звісно, в «Хрватска Данас» виникло закономірне запитання: чи може Македонія, яка має тісні зв'язки із країною, що не входить до НАТО, бути надійним партнером інших членів Альянсу й, насамперед, Хорватії?

Як інформують опозиційні видання Північної Македонії, НАТО вже попередило нинішню владу, що для повноцінного членства в Альянсі вона має звільнити з міністерства оборони та інших силових відомств осіб, пов'язаних зі службами на інші країни. Поки що в уряді не відреагували на вимоги опозиції про чистку в структурах міністерства оборони. Тому скандал може мати неприємне для Зорана Заєва продовження.