У світовому рейтингу благодійності за 2018 рік, який нещодавно був перекладений на українську мову, наша держава посіла 81-ше місце серед 146 країн. Це найвища сходинка, яку ми займали за весь час незалежності.

Згідно з дослідженням, 42 відсотки українців минулого року допомагали незнайомцям, 29 відсотків жертвували кошти на благодійність і 15 відсотків займалися волонтерством. За кількістю грошових пожертв Україна посідає ще вище, 58-ме, місце другий рік поспіль. За відсотком людей, залучених у допомогу іншим, від нас на десять і більше пунктів відстають Польща, Естонія, Росія та Грузія. Загалом з 2010 року ми піднялися на 69 позицій.

Рейтинг, точна назва якого World Giving Index, щороку готує міжнародна Фундація благодійної допомоги (Charities Aid Foundation), що розвиває благодійність на шести континентах уже 90 років поспіль. Місце країни визначається за трьома показниками: допомога незнайомцям, грошові пожертви і волонтерство. 2018-го рейтинг вперше очолила Індонезія. За вісім років ця країна зуміла піднятись на 50 сходинок. До топ-5 країн також увійшли Австралія, Нова Зеландія, США та Ірландія. Цікаво, що раніше чотири роки поспіль рейтинг очолювала М’янма.

У звіті за 2018-й вона опустилася на дев’яте місце, але водночас зберегла найвищий показник за грошовими переказами — 88% жителів цієї країни торік жертвували кошти на благодійність. Цей факт свідчить, що готовність допомогти ближньому не залежить від заможності суспільства. Небагаті люди часто більше схильні до благодійності, ніж ті, які живуть у достатку. Лише половина країн у першій двадцятці належать до розвинених.

Найнижчі показники благодійності цього року у Китаю, Греції та Ємену. Ще один цікавий факт: найменша кількість волонтерів — у Лаосі. Лише 4 відсотки мешканців цієї комуністичної держави приділяють свій час допомозі іншим.

Офіційний дозвіл на переклад звіту на українську й поширення його змісту отримав Центр розвитку благодійності, який очолює Марія Артеменко. В центрі запевнили, що планують видавати його щороку.

Вл. інф.