Міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу повідомив журналістам, що за останні два роки сили безпеки нейтралізували 3333 бойовики терористичної організації Робітничої партії Курдистану (РПК). Крім того, за цей самий період виявлено й зруйновано 3099 сховищ терористів, знешкоджено кілька тисяч тонн вибухових речовин, захоплено тисячі одиниць вогнепальної зброї, боєприпасів. Усе це – тисячі врятованих життів громадян Туреччини та інших сусідніх країн, де діють бойовики РПК.

За його словами, сили безпеки змогли взяти під свій контроль дії терористів на території всієї країни, в тому числі у важкодоступних гірських районах.

Сулейман Сойлу наголосив, що, крім фізичного знищення терористів, важливим завданням МВС є профілактична діяльність. Фахівці тісно працюють із родинами тих, хто в молодості піддався на заклики терористів і приєднався до РПК. Батьків закликають зберегти життя своїх заблудлих дітей і повернути їх додому. Але попереджають, що вони повинні відповісти за свої колишні злочини перед правосуддям. Тільки суд може вирішити, кого в разі каяття помилувати, а хто має бути покараний. Міністр повідомив, що число тих, хто повернувся до мирного життя, вдвічі перевищує кількість тих, хто за цей час приєднався до терористів. Згідно з даними МВС, за два останні роки понад 800 терористів PПK добровільно склали зброю і здалися жандармерії та поліції. Майже 350 з них прощені й змогли повернутися до мирного життя.

Турецьке інформаційне агентство «Анадолу» нагадало, що вперше терористи PПK заявили про своє існування в 1984 році. Вони скоїли безліч терактів для дестабілізації ситуації у країні, залякування і розколу громадян Туреччини.

Влада Анкари не раз намагалася знайти шляхи врегулювання відносин з Робітничою партією Курдистану, але вони були невдалі. І з липня 2015 року бойовики РПК відновили збройні напади на представників влади та цивільних осіб. Протягом близько чотирьох років загинуло майже 500 мирних жителів і 800 співробітників сил безпеки. У ході антитерористичних операцій силами безпеки знищено чи заарештовано понад 10 тисяч бойовиків. Ці втрати змусили їх переміститися до сусідніх країн – Сирії або Іраку, де вони називають себе відповідно «Сирійськими демократичними силами» та «Партією вільного життя Курдистану» і продовжують криваві злочини.

Ось чому Туреччині довелося проводити на території Сирії операцію «Оливкова гілка» і готувати нову на східному березі ріки Євфрат. Із цією метою до кордону із Сирією стягнуто регулярні війська турецької армії і сил, котрі будь-якого моменту можуть розпочати зачистку районів, де розміщені бойовики РПК.