Представники української громади та польської інтелігенції 10 березня вшанували жертв трагедії, що сталася 75 років тому в селі Сагринь Люблінського воєводства (Польща).

Того дня сотні мирних українців — мешканців Сагрині та навколишніх сіл — було вбито, а села спалено підрозділами Армії Крайової і Батальйонів хлопських. Дослідникам вдалося поновити імена 661 загиблого, серед яких 100 дітей.

До стел, на яких викарбували прізвища невинно вбитих українців, поклали квіти. З ініціативи польських учасників під час акції зачитали імена загиблих.

Україна і Польща не повинні ділити жертви на «свої» і «чужі» та «мірятись» їхньою чисельністю. З такими словами звернувся Президент України Петро Порошенко до учасників заходу. В зверненні, яке зачитав посол України у РП Андрій Дещиця, зокрема, йдеться: «Рівно 75 років тому українців, які проживали у Сагрині й навколишніх селах, спіткала страшна трагедія. Внаслідок спланованої людиновбивчої акції підрозділи польського підпілля з Армії Крайової і Батальйонів хлопських винищили кілька сотень невинних людей, у тому числі беззахисних жінок і дітей, перетворивши на згарище це мальовниче село… Я мрію, щоб настав той день, коли помолитись за невинні душі в цьому скропленому кров’ю місці прийдуть президент України і президент Польщі. Переконаний, що невдовзі так станеться, і ми спільно продовжимо традицію поєднання і примирення, вшановуючи жертв українсько-польської ворожнечі минулого». «Україна і Польща досі відчувають на собі маніпулятивні й підступні спроби Москви та її маріонеток в Європі розхитати дружбу і партнерство між нашими народами», — зазначив Порошенко.

Фото зі сторінки Андрія Дещиці у Фейсбуці