Центральний міський суд міста Пірей (Греція) скасував обвинувачення за справою судна Andromeda і всіх членів його екіпажу, яких обвинувачували в нелегальному перевезенні вибухових матеріалів.

Як зазначили в Посольстві України в Греції, двоє українських моряків Олексій Слєпньов і Сергій Константинов, капітан і старпом зазначеного судна, після вирішення всіх формальностей повернуться на батьківщину найближчим часом. Олексій Слєпньов є жителем Ізмаїла, а Сергій Константинов — Одеси.

Екіпаж судна було заарештовано в січні 2017 за обвинуваченням у нелегальному перевезенні вибухових матеріалів. Слідство в справі тривало 10 місяців, а процес — понад п’ять місяців, загалом відбулося 11 судових засідань.

Біля берегів Кіпру Andromeda з’явилася 3 листопада. «Плавуча бомба», як охрестили в грецькій пресі корабель, перебувала на зовнішніх рейдах Лімасола й Ларнаки й до порту Лімасола не заходила, зупинившись у зоні, призначеній для суден з небезпечними вантажами. В Лімасолі один із членів екіпажа був госпіталізований з підозрою на серцевий напад. Суховантаж вирушив до Ларнаки, після чого повернувся в акваторію Лімасола, щоб забрати члена екіпажу, якому стало значно ліпше.

Згідно із судновими документами, вантаж надійшов на борт у турецьких портах Мерсін та Іскендерун з метою доставки до Джібуті й Оману. Однак за прохід через Суецький канал потрібно було заплатити 170 тисяч доларів, і власники вантажу, очікуючи часткової оплати від одержувачів вантажу, понад два місяці перебували в різних портах Середземного моря, чому й привернули увагу влади Кіпру. За даними кіпрської преси, саме влада Республіки Кіпр повідомила Грецію про те, що на борту суховантажу може перебувати підозрілий вантаж.

Через дві доби Andromeda залишила територіальні води Кіпру й 11 січня, згідно з даними міністерства морської торгівлі Греції, прибула до порту столиці Криту міста Іракліон. Митники, які піднялися на суховантаж, виявили 29 вантажних контейнерів з вибуховими речовинами. Влада затримала капітана й членів екіпажу (п’ятьох індійців, двох українців і одного албанця). Їх обвинуватили в понад сотні порушень міжнародних законів.

Як вважає берегова охорона Греції, не отримавши грошей від покупців із Джібуті й Оману, власники судна дали розпорядження капітану змінити пункт призначення і доправити вибухівку до Лівії, що заборонено міжнародними законами. Ця підозра й стала основою для арешту капітана, представника власника та членів екіпажу.

Одеса.