Суботньо-недільний протест опозиції у Белграді, яка об’єдналася у «Союз за Сербію», що вже став традиційним, розпалив до краю й без того напружену політичну ситуації в Сербії. Протестувальники цього разу не обмежилися мітингом з вимогами відставки президента Александра Вучича, прем’єр-міністра Ани Брнабич і голови парламенту Маї Гойкович, свободи преси й об’єктивного висвітлення подій у країні.

Демонстрантам удалося подолати нечисленну охорону Радіо і телебачення Сербії (РТС) і ввірватися до будівлі. Один з організаторів цього захоплення закликав молодь не застосовувати насильство й не громити нічого всередині, бо більшість журналістів — на боці протестувальників. Але влада забороняє їм об’єктивно висвітлювати народний протест. Опозиція зажадала прямого виходу в ефір, але цю вимогу не було виконано — влада наказала за всіляку ціну звільнити будинок РТС, що й було зроблено спецпідрозділом сил безпеки без особливого опору з боку протестувальників. Проте десятки молодих людей були заарештовані поліцією.

На цьому активні дії протестувальників не закінчилися. Вони оточили будівлю адміністрації президента, перекрили виходи й в’їзди до неї й заявили, що не дозволять Вучичу покинути робочий кабінет. До вікон президентської резиденції опозиції вдалося підігнати вантажівку із установленими на ньому динаміками та почати мітинг. Один з лідерів «Союзу за Сербію» Бошко Обрадович зажадав, щоб президент вийшов до народу, а також надав опозиції можливість виступити на радіо й телебаченні. Він пообіцяв, що протести продовжаться до цілковитого виконання всіх вимог протестувальників, і попередив Вучича, щоб він не стягував до столиці своїх прихильників із провінції й армійські частини, тому що це може спричинити громадянську війну.

Александру Вучичу все-таки вдалося таємним підземним переходом покинути заблоковану будівлю своєї адміністрації. Журналістам він повідомив, що протестувальники скільки завгодно можуть кричати на вулиці свої вимоги, але захоплення урядових будинків і кровопролиття, як у Парижі, він не допустить. Нині єдиною проблемою опозиції є те, що «дедалі менше людей збирається на такі акції. Вночі їх було 1 584 особи, а на початку протесту ще менше, а галасу багато». Він назвав Обрадовича фашистом, а екс-міністра закордонних справ Вука Єреміча й екс-мера Белграда Драгана Джиласа олігархами, які намагаються повернутися до влади.

Опозиціонери нагадали Вучичу про те, що термін виконання їхніх вимог спливає 30 березня, і після цього вони проведуть масову акцію протесту в Белграді, куди з’їдуться люди з усієї Сербії.

Фото зі сторінки у Фейсбук.