Екс-міністр економіки Болгарії і член Національної ради соцпартії Румен Овчаров заявив, що перед підписанням із РФ договору про прокладання газопроводу «Турецький потік» через територію країни експерти повинні гарненько підрахувати вигідність цього кроку.

За його твердженням, Москва активно продовжує шукати варіанти транзиту природного газу через Болгарію, але в країни вже є чинний договір з гарантією оплати до 2030 року за транзит російського газу, що надходить із ГТС України. Тому вигідність продовження нового газопроводу «Турецький потік» поки що не зовсім зрозуміла. Екс-міністр в ефірі Болгарського національного телебачення також заявив, що громадяни країни не знають, навіщо до Болгарії приїжджав прем’єр-міністр РФ Д. Медведєв з такою серйозною делегацією. У неї входили: віце-прем’єр, чотири міністри, голови «Газпрому» і «Росатому», один заступник міністра та керівник Нацагентства. Про що вони вели переговори і які їхні результати, так і не повідомлялося.

Колишній міністр уряду соціалістів, який мав величезні плани на реалізацію спільних з Росією енергетичних проектів — будівництво газопроводу «Південний потік», нафтопроводу Бургас (Болгарія) — Александропуліс (Греція) і АЕС «Белене», не виключив, що РФ може припинити транзит природного газу через Україну до Болгарії ще до запуску в експлуатацію «Турецького потоку». Але висловив оптимізм: політичний розум у цьому випадку повинен узяти гору. Мабуть, він забув, що влада країни-агресора не завжди дружить із політичним розумом і продовжує гібридну війну проти країн Європи, до яких входить і Болгарія.

Раніше нинішній міністр економіки Теменужка Петкова заявила, що Болгарія звернеться в міжнародний арбітраж, якщо Росія припинить транзит природного газу через Україну до Болгарії. За її словами, це буде порушенням чинного договору з гарантією оплати до 2030 року проходження по трубопроводу країни.

Фото: tropicanatour.com.ua