«Україна — це не просто місце на карті. Ми довели самі собі і всьому світу, що є абсолютно демократичною країною, яка має прекрасних громадян, котрі можуть абсолютно вільно прийти і проголосувати так, як вони вважають за необхідне», — таку думку, коментуючи під час учорашнього засідання уряду результати першого туру виборів Президента, висловив прем’єр Володимир Гройсман.

Кабінет Міністрів підтримав запропонований міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим проект рішення про цілковиту заборону авіарейсів між Україною та Російською Федерацією. Це стало реакцією на нещодавній прямий переліт кандидата в Президенти, народного депутата Юрія Бойка, Віктора Медведчука та інших проросійських політиків із Києва до Москви.

За словами міністра внутрішніх справ, дозвіл на цей переліт отримали, скориставшись правовою прогалиною. «Ухвалення запропонованого проекту постанови про внесення змін до положення про використання повітряного простору України унеможливить нерегулярне авіасполучення між Україною та державою-агресором», — сказав А. Аваков та зауважив, що досі обмежувальні заходи стосувалися лише регулярних рейсів російських авіакомпаній, однак не поширювалися на нерегулярні перельоти між Україною та РФ, якщо їх здійснювали літаки, які не зареєстровані в країні-агресорі.

«Проектом акта пропонується встановити заборону на здійснення нерегулярних перельотів між Україною та країною-агресором за винятком рейсів, які забезпечують діяльність міжнародних місій ОБСЄ та Червоного Хреста», — повідомив міністр.

Коментуючи це рішення, В. Гройсман зауважив, що дозволив би таким політикам перельоти тільки «на кукурузнику і в один кінець, бо ніхто не має права принижувати нашу державу». «Доти, поки Росія не перетвориться з країни-агресора на цивілізовану країну, такі обмеження будуть діяти», — підкреслив прем’єр.

Ще одне ухвалене рішення дозволяє «Нафтогазу України» вже з 1 квітня цього року зменшити ціну на газ для населення. «Як ви пам’ятаєте, «Нафтогаз України» заявив, що може дешевше, ніж 8,55 гривні за кубометр, продавати газ для населення. Я це повністю підтримую, чим дешевше вони його продаватимуть, тим краще. Думаю, що для «Нафтогазу» якраз настав час прикрутити ціну», — сказав прем’єр та пояснив, що ухвалене рішення якраз і дозволяє «Нафтогазу України» встановлювати менші, ніж 8,55 гривні за кубометр ціни на газ, але в жодному разі не вищі.

Глава уряду доручив міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику довести це рішення до «Нафтогазу України» та «зобов’язати компанію з 1 квітня цього року почати реалізовувати газ для населення дешевше, ніж 8,55 гривні за кубометр відповідно до їхнього листа, який вони самі написали до уряду». Враховуючи цьогорічні прогнози щодо зниження світових цін на газ, прем’єр висловив переконання, що в Україні вони також мають падати.

Кабінет Міністрів ухвалив рішення, які передбачають посилення функції Національної служби здоров’я України щодо контролю умов роботи медичних закладів, зокрема, первинної ланки. «Оскільки саме НСЗУ сплачує закладам за надані пацієнтам лікувальні послуги, а з другого півріччя платитиме за проведення діагностики, то служба має бути наділена серйозними контрольними функціями», — сказав В. Гройсман.

Також уряд підтримав пропозиції Міністерства охорони здоров’я щодо подальшого розвитку програми «Доступні ліки», які передбачають збільшення кількості препаратів, їхнє здешевлення та посилення якості ліків. Передбачається, що з 1 липня цього року регулювання цін відбуватиметься за моделлю референтного ціноутворення, тобто порівнюватиметься ціна на ліки у п’яти сусідніх країнах (Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії) і визначатиметься ціна, яка не перевищуватиме ці показники.

Крім того, за словами в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, запровадження 2D-кодування упаковки дозволить стежити за лікарським засобом від моменту його випуску виробником до отримання пацієнтом.

Тим часом

Учора прес-служба НАК «Нафтогаз України» повідомила, що компанія підтримує бажання уряду привести ціни на газ для населення до ринкових умов та вже виконала доручення уряду і знизила з 1 квітня цього року ціну на газ для населення з 8,55 гривні до 8,38 гривні за кубометр.

«Ми вже виконали сьогоднішнє доручення Прем’єр-міністра і з 1 квітня продаємо газ населенню за ціною нижче 8,55 гривні», — йдеться у повідомленні.

Компанія зазначає, що в березні скористалася привабливою ринковою ситуацією і закупила достатні обсяги газу для забезпечення побутових споживачів, що дозволило знизити ціну на квітень для своїх побутових споживачів на 2%, не встановлюючи при цьому дозволену законодавством максимально можливу торгову націнку постачальника.

Фото: kmu.gov.ua