Вагітним німецьким жінкам із 2021 року буде заборонено робити УЗД у форматах 3D і 4D, за винятком випадків, коли для цього є медичні підстави. Видання Berliner Morgenpost, з посиланням на відомство охорони здоров’я, пояснює, чому саме.

Причиною заборони стала постанова уряду про захист від опромінення. Відповідно до параграфа 10, ненароджене немовля не слід піддавати ультразвуковому впливу без медичної на те потреби.

Апарати, що їх використовують для 3D (фото) і 4D (відео) УЗД, мають більшу міру ультразвукового випромінювання, ніж стандартний апарат УЗД, що призводить до швидкого нагрівання тканин. Але чи це впливає на плід негативно — поки що невідомо.

Німецька асоціація УЗД в медицині (DEGUM) вважає процедуру, котру намагаються заборонити, цілком безпечною. За її даними, немає жодного дослідження, котре підтверджувало б небезпеку будь-яких видів УЗД при вагітності.

Утім, використовувати 3D/4D УЗД з медичною метою часто немає сенсу, адже отримане зображення зазвичай не дає змоги робити висновки щодо здоров’я дитини. Головне застосування цих технологій нині — показати майбутнім батькам об’ємні фото і відео плоду.

Берлін.

Фото: mama.net.ua