Наприкінці березня поліцейські й службовці берегової охорони Румунії виловили в Чорному морі поблизу Констанци 130 кілограмів кокаїну, упакованого в пакети, які невідомі контрабандисти прикріпили до рятувальних жилетів, щоб вони трималися на плаву. А в четвер уже берегова охорона Болгарії неподалік міста Шабла помітила підозрілі жилети в морі за 20 метрів від берега.

Як і в Румунії, до операції з діставання небезпечного вантажу з Чорного моря було залучено катери й вертольоти берегової охорони, водолазів і поліцейських. Останні прочісували берегову лінію в пошуках викинутих хвилею пакетів з наркотиками. Загалом з моря було вивуджено шість водопроникних мішків з великою кількістю добре захищених від проникнення води пакетів з кокаїном. Мішки було прикріплено до рятувальних жилетів зі світловідбивачами. Деякі жилети виявилися без вантажу, тому водолази ретельно обшукують морське дно. Загальна вага виловлених з моря наркотиків становила 170 кілограмів.

Як повідомив журналістам начальник дирекції по боротьбі з організованою злочинністю міністерства внутрішніх справ Болгарії Івайло Спиридонов, лабораторні дослідження показали, що виловлений кокаїн дуже високої якості. Ціна кілограма на чорному ринку починається з 80 тисяч левів (40 тисяч євро), а всієї партії — з 71 мільйона левів (35,5 мільйона євро). При цьому такої якості наркотик не продається в чистому виді, а змішується з якоюсь речовиною в пропорції один до трьох частин.

Районна прокуратура Варни з метою профілактики поінформувала, що зберігання і разповсюдження кокаїну карається строком від 15 до 20 років тюремного ув’язнення і штрафом у розмірі від 200 000 до 300 000 левів (від 100 000 до 150 000 євро). Любителям прогулянок уздовж бурхливого моря, які знайдуть підозрілий пакет, пропонують не наближатися до нього, а негайно повідомити про це в поліцію або іншим представникам влади.

Міністр внутрішніх справ Болгарії Младен Маринов повідомив, що, на думку аналітиків двох чорноморських країн, правоохоронці зіткнулися з невдалою операцією з передачі невідомим замовникам у відкритих водах величезних партій наркотиків. У поліції є підстави припускати, що виловлений біля Констанци й Шабли наркотик — з різних партій. Але чи так це, покажуть додаткові лабораторні дослідження.

Фото: ELGEZIT.KG