Мінфін виконав усі маяки та левову частку умов програми співпраці з МВФ. Про це розповіла міністр фінансів Оксана Маркарова, інформує «Економічна правда».

Зокрема, міністр перелічила найвизначніші досягнення у виконанні програми: у процесі підготовка до оголошення конкурсу на відбір керівників Державної митної та Державної податкової служб, також на черзі — перелік кандидатів до незалежних наглядових рад державних Ощадбанку, Укрексімбанку та ПриватБанку. «Потім потрібно буде визначитися з представниками від Кабміну та адміністрації Президента. Думаю, що це питання буде вирішено досить швидко», — зауважила міністр фінансів.

Виконання низки умов залежить від парламенту. Оксана Маркарова сподівається, що Верховна Рада підтримає законопроект про запровадження авторизованих економічних операторів (№ 7473). Ще два законопроекти, які потрібно прийняти в рамках зобов’язань перед МВФ та ЄС, — про запровадження спільного транзиту (№ 9532) та про запобігання відмиванню коштів (№ 9417). Міністр фінансів вважає, що ці законопроекти, разом з ратифікованою Конвенцією MLI, допоможуть нам об’єднати зусилля у боротьбі з розмиванням бази оподаткування та виведенням прибутку з-під оподаткування.

«Головне, щоби до моменту нашого шестимісячного перегляду (травень 2019-го) ми виконали усе, що пообіцяли», — наголосила Оксана Маркарова.

Водночас днями Президент України Петро Порошенко у своєму акаунті в Твіттері припустив, що повернення націоналізованого ПриватБанку екс-власнику «викличе глибоку кризу у співпраці з МВФ». Така можливість не виключена, адже нині тривають кілька судових процесів щодо націоналізації Привату.

«Націоналізація ПриватБанку, якою ми, нагадаю, врятували гроші десятків мільйонів клієнтів, проводилася у партнерстві з фондом. Тож задній хід викличе глибоку кризу у відносинах із МВФ. З відповідними ризиками для курсу гривні і можливістю нової економічної кризи», — написав Петро Порошенко.

Нагадаємо, 21 грудня Україна отримала перший транш за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом. Ця програма, затверджена і Кабміном, і радою директорів МВФ, передбачає надання Україні фінансування на загальну суму майже 3,9 мільярда доларів упродовж 14 місяців. Вона зосередиться, зокрема, на продовженні фіскальної консолідації та зниженні рівня інфляції зі збереженням гнучкого обмінного курсу, а також на зміцненні фінансового сектору і низці структурних реформ у сфері податкового адміністрування, приватизації та державного управління.

Фото: epravda.com.ua