У п’ятницю сербська влада провела в Белграді контрмітинг під гаслом «Майбутнє Сербії» на підтримку президента й прем’єр-міністра. Щоправда, напередодні президент Александр Вучич, закликаючи людей взяти участь у ньому, заявив, що подібний захід відбудеться не заради нього, а для майбутнього їхніх родин, миру й спокою в країні. І попросив вийти на вулиці з гарним настроєм, бо весь захід проходитиме в карнавальній атмосфері.

Проведення проурядового мітингу ввечері в п’ятницю обумовлено тим, що саме цього дня закінчується шестиденний термін, відведений лідерами опозиційного «Союзу за Сербію» владі для ухвалення рішення про відставку й проведення дострокових виборів. За задумом влади, п’ятничний контрмітинг мав дати чітку відповідь опозиції, що в країні є люди, які не підтримують їхніх вимог і готові на перший заклик влади стати на її захист і після напруженого робочого дня брати участь у подібних заходах.

Хода, може, і не зовсім карнавальна, завершилася мітингом, на якому, крім Александра Вучича, виступили прем’єр-міністр Ана Брнабич, віце-прем’єр і міністр закордонних справ Івіца Дачич, екс-президент Республіки Сербської, а нині голова президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік та міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто. Вони закликали людей не піддаватися на провокаційні заклики опозиційного «Союзу за Сербію» і переконували їх, що висунутий його лідерами ультиматум про відставку обраних народом президента й парламенту не має жодних юридичних підстав. Як і проведення дострокових парламентських виборів.

Опозиція розкритикувала «цирк», влаштований президентом і його оточенням, і заявила, що наполягатиме на виконанні своїх вимог, які відповідають інтересам народу. Все це буде знову підтверджено на мітингу, який «Союз за Сербію» планує провести в Белграді в суботу.

Фото: galatv.am