Посольство США, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський Союз відреагували на рішення Окружного адміністративного суду Києва визнати націоналізацію «ПриватБанку» незаконною. У четвер на сайті посольства з’явилася заява, в якій, зокрема, йдеться: «У 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду та Національного банку України націоналізувати «ПриватБанк» на вимогу колишніх власників як єдиний ефективний метод захисту вкладників банку — українського народу та бізнесу — і стабільності фінансової системи».

«І хоча для цього необхідно було влити майже 160 мільярдів гривень коштів українських платників податків для відновлення платоспроможності банку, це забезпечило довгострокову життєздатність «ПриватБанку», захистило гроші мільйонів українських громадян і зміцнило економічне здоров’я країни», — наголошено у заяві. У цьому контексті міжнародні партнери вітають реформу корпоративного управління «ПриватБанку» на чолі з незалежною наглядовою радою, а також трансформацію її бізнес-моделі, що вже привело до посилення ефективності та стабільності всієї банківської системи. «Ми продовжуємо підтримувати зусилля НБУ щодо реформування фінансового сектору України, зокрема шляхом запровадження принципів розумного корпоративного управління, а також зусилля Міністерства фінансів щодо реформування корпоративного управління в державних банках. Важливо, що влада продовжує свої зусилля щодо відшкодування збитків від колишніх власників та пов’язаних сторін збанкрутілих банків. Міжнародні партнери України уважно стежитимуть за розвитком подій у цій сфері», — йдеться у повідомленні.

Учора Представництво Європейського Союзу в Україні також оприлюднило заяву в ЄС, у якій офіційно долучилося до позиції інших міжнародних партнерів, зокрема США та ЄБРР, і підтримало Україну в справі «ПриватБанку». У заяві наголошено, що міжнародні партнери продовжують підтримувати зусилля НБУ щодо реформування фінансового сектору України, а також зусилля Міністерства фінансів щодо реформування корпоративного управління в державних банках та уважно стежитимуть за розвитком подій. «Сторона обвинувачення та судочинство мають повноцінно скористатися висновками звіту спеціалістів Kroll на замовлення НБУ», — йдеться у заяві.

Фото: dengi.ua