«Росія інтенсифікує напад на суверенітет і цілісність України. Донбас — це Україна. А люди, які там живуть, — українці, не залежно від того, якою мовою вони воліють говорити», — заявив 25 квітня під час засідання Ради Безпеки ООН постійний представник США в ООН Джонатан Коен.

Засідання було скликано на прохання України і присвячено ініціативі РФ розпочати видачу своїх паспортів жителям Донбасу за спрощеною процедурою. 

Джонатан Коен назвав цю ініціативу провокацією і наголосив, що «така масова видача громадянства громадянам іншої держави порушує принцип суверенітету». «Дії Росії підривають принципи, на яких стоять Мінські угоди. Донбас — невід’ємна частина України, і український уряд повинен відновити контроль над цією територією», — сказав Коен.

Він нагадав, що і чинний президент України Петро Порошенко, і переможець виборів Володимир Зеленський вважають Мінські угоди єдиним шляхом мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. «Якби Росія справді була зацікавлена в добробуті російськомовного населення в Україні, вона б використала цей момент, аби започаткувати новий курс у російсько-українських відносинах і шукала би способів співпраці з президентом Порошенком та його наступником задля досягнення миру. Натомість Росія лише ще більше роздмухує конфлікт, який вже забрав понад 13 тисяч життів», — сказав він і наголосив, що з цієї причини США «готові підтримати зусилля України відновити контроль по всій території України в рамках міжнародно визнаних кордонів», повідомляє «Радіо Свобода».

Коен додав, що санкції, запроваджені ООН проти Росії, лишаться чинними, доки Росія не виведе війська з Криму та Донбасу.

Постійний представник України в ООН Володимир Єльченко, виступаючи в Радбезі, наголосив, що Україна не визнає жодних наслідків указу президента РФ. «Ми знаємо, що нібито «винятково гуманітарна акція» видачі російських паспортів є прелюдією до агресії та анексії, як підкреслювалося в парламенті України... Вчорашній указ російського президента є просто незаконним, і це кричуще порушення Росією багатосторонніх та двосторонніх документів і 
зобов’язань», — сказав Єльченко. Він звернувся до представників ОБСЄ із питанням: чи сприятиме рішення Путіна врегулюванню ситуації на Донбасі?

Натомість спецпредставник голови ОБСЄ Мартін Сайдік зацитував заяву організації, в якій наголошено, що крок Кремля не сприяє виконанню Мінських угод.

Постпред РФ в ООН Василь Небензя очікувано заперечив звинувачення в порушенні Мінських угод, мотивуючи це тим, що Москва не вимагає від громадян України відмовлятися від українського громадянства. За його словами, за п’ять років російської агресії 334 тисячі з 2,3 мільйона громадян України, які проживають в Росії, звернулися з приводу отримання громадянства.

По завершенні засідання країни ЄС в Раді Безпеки — Німеччина, Франція, Велика Британія, Бельгія, Польща, а також колишні члени — Швеція, Італія та Нідерланди виступили зі спільною заявою (на знімку), в якій засудили рішення. «Підписання російським президентом указу, який дає право, зокрема, особам, котрі тимчасово проживають на окремих територіях Донецької і Луганської областей, подавати документи на отримання російського громадянства в спрощеному режимі, підриває суверенітет України», — йдеться в заяві. Також зазначається, що такий указ суперечить Мінським угодам, а те, що його видано після президентських виборів, показує наміри РФ надалі дестабілізувати ситуацію в Україні й загострити конфлікт.

Фото зі сторінки Представництва Франції в ООН у Твіттері.