Орієнтовна дата надходження якісної сировини на пункти здачі на території ЄС — 18 травня, інформує АТ «Укртранснафта». Про це домовились у Будапешті на розширеній зустрічі операторів нафтопроводу «Дружба» і європейських одержувачів нафти, що відбулася 30 квітня.

«Сторони обговорили технічні моменти відновлення транзиту і взяли спільні зобов’язання зі звільнення однієї нитки нафтопроводу «Дружба» з РФ через територію Республіки Білорусь і України з витісненням некондиційної нафти з цих ділянок в резервуарні парки ВАТ «Гомельтранснефть Дружба», АТ «Укртранснафта», «MOL» і «Транспетрол» загальною кількістю майже 400 тисяч тонн», — йдеться у повідомленні українського транзитера.

Нагадаємо, 25 квітня «Укртранснафта», слідом за словацькими й угорськими компаніями, припинила поставки нафти магістральним нафтопроводом «Мозир-Броди» (МН «Дружба») через проблеми з якістю сировини. Раніше з тих само причин імпорт з Росії зупинили й білоруські транзитери.

До речі, в концерні «Белнафтохім» інформують, що на Мозирський нафтопереробний завод (який є одним з важливих постачальників дизпалива в Україну) «чиста» нафта надійде не раніше 4 травня.

Тим часом у Росії повідомили, що причиною забруднення нафтогону «Дружба» стала шахрайська діяльність одного приватного підприємства у Самарі. За словами голови російської «Транснефти» Миколи Токарєва, це підприємство відігравало роль колектора, що збирав сировину в дрібних видобувачів Ульянівської, Оренбурзької та Самарської областей. Воно мало сертифікувати зібрану нафту, перевірити її якість та лише тоді відправити до загального нафтопроводу. Втім, з не з’ясованих поки обставин, перевірка якості не проводилася.

Водночас нагадаємо, що 18 квітня Росія заборонила експорт в Україну сирої нафти і нафтопродуктів, а також бітуму та інших матеріалів, необхідних для виготовлення дорожніх покриттів. Як пише профільне видання enkorr, поставки дизельного палива з Росії 2018 року забезпечили 40 відсотків українського ринку дизельного палива. В першому кварталі цього року імпортовано 625 тисяч тонн дизпалива, що також становило 40 відсотків балансу ринку. Імпорт зрідженого вуглеводневого газу 2018-го становив 503 тисячі тонн, або 29 відсотків обсягу ринку.

Фото: zn.ua