Як повідомив Болгарському національному радіо міністр соціальної політики Бісер Петков, до 15 травня в Агентстві зайнятості зареєструвалося 2030 іноземців, які готові працювати в болгарських готелях, ресторанах і барах. Він наголосив, що це вдвічі більше, ніж на середину травня минулого року.

За словами міністра, найбільше заяв щодо сезонної роботи до середини травня отримано від громадян України — 1470. Порівняно з минулим роком значно зросла кількість заявок і від громадян Молдови — між нею і Болгарією діє договір про трудову міграцію. Їх близько 400. Майже всі претенденти заявили, що знають болгарську, російську, а також ще одну  іноземну мову. Тому зможуть обслуговувати без проблем гостей з Великої Британії, Німеччини, скандинавських країн та з республік колишнього СРСР.

Міністр соціальної політики не приховував очевидності явної нестачі власної робочої сили перед початком туристичного сезону. Тому в Агентстві зайнятості на пропозицію міністерства було створено всі умови для організації швидкої обробки заяв від сезонних робітників з-за кордону. Їм запропонують виїхати до готелів, власники яких попередньо інформували агентство про кількість працівників, що потрібні їм на літній сезон.

Б. Петков повідомив, що серйозний попит на імпорт робочої сили виник ще 2018-го. Власники готелів і ресторанів сигналізували в міністерство туризму про нестачу покоївок, кухарів, офіціантів, барменів та інших підсобних робітників. Спільними зусиллями двох відомств — міністерств туризму й соціальної політики — цю проблему було вирішено. Торік кількість запрошених з-за кордону робітників становила майже 8000. Багато хто з них готовий приїхати на роботу до Болгарії і цього року.

Але якщо проблему з робочою силою можна вважати вирішеною, то зі ще однією жодне міністерство не зможе впоратися. Річ у тому, що Інститут аналізу й оцінок туризму Болгарії видав невтішний прогноз — цей літній туристичний сезон для країни буде катастрофічним. За його даними, складеними на основі попереднього бронювання номерів у готелях, очікується істотне скорочення кількості туристів з Росії та Чехії, які традиційно відпочивають на південному узбережжі Болгарії. «Кількість чартерних польотів в аеропорти Варни й Бургаса цього літа скоротиться на 40—50%», — повідомляють фахівці інституту. Вони попередили, що на 30% зменшиться число відпочивальників із Німеччини й скандинавських країн. Поки що зростає тільки кількість бажаючих відпочити в Болгарії з Великобританії. Нова низькотарифна авіакомпанія вже оголосила про початок польотів із 9 міст Великої Британії до Бургаса. Але ситуацію це не рятує і, на думку співробітників інституту, Болгарія «за кількістю іноземних туристів повертається в 2015 рік». Серйозну конкуренцію болгарському туризму становлять турецькі курорти, де ціни на проживання часом значно нижчі. До того ж відпочивальникам з Росії, Білорусі та інших країн немає необхідності оформляти в’їзні візи до Туреччини. Болгарському МЗС поки що не вдається домовитися з ЄС про лібералізацію візового режиму для туристів із третіх країн.