Фото www.president.gov.ua

А перед цим Верховна Рада під час позачергового засідання може розглянути зміни до закону про вибори щодо скасування мажоритарної виборчої системи, зменшення виборчого бар’єра та запровадження імперативного мандата. Про це стало відомо після вчорашніх консультацій Президента Володимира Зеленського з Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, Першим заступником і заступником Голови Верховної Ради Іриною Геращенко та Оксаною Сироїд, а також з лідерами парламентських фракцій і депутатських груп.

 

Максим Бурбак, Віталій Хомутиннік, Ярослав Москаленко, Артур Герасимов.

 

Юлія Тимошенко.

 

Оксана Сироїд, Олег Березюк.

 

Олег Ляшко, Ірина Геращенко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

За повідомленням прес-служби Президента, головним аргументом для дострокового припинення повноважень Верховної Ради восьмого скликання та призначення дочасних парламентських виборів є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції на рівні 4 відсотків. «Це оцінка роботи парламенту і найвагоміший аргумент для припинення його повноважень. Я, як гарант Конституції, зобов’язаний гарантувати права громадян України. Юридична підстава для розпуску — з 2016 року не існувало коаліції», — заявив В. Зеленський. Щодо дати проведення дострокових виборів, то вона залежатиме від того, коли Президент видасть указ про розпуск парламенту.

Також ішлося про скликання позачергового засідання Верховної Ради для ухвалення змін до чинного виборчого законодавства, зокрема щодо скасування мажоритарної системи та зниження прохідного бар’єра до 3 відсотків.

Водночас радник Президента з юридичних питань Андрій Богдан під час брифінгу запевнив, що глава держави у своєму указі про розпуск парламенту опиратиметься не на судові рішення, а винятково на норми Конституції. «Пункт перший статті 90 Конституції — це відсутність коаліції у Верховній Раді», — сказав він.

Під час брифінгу після завершення консультацій Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко висловила думку, що новий Президент хоче скористатися своїм нинішнім рейтингом, щоб розпустити парламент та отримати свою фракцію.

Водночас вона зауважила, що більшість учасників консультацій наголошували на відсутності конституційних передумов такого рішення. «Однак Блок Петра Порошенка виборів не боїться, ми до них готові», — сказала вона.

Коментуючи пропозиції щодо зміни виборчого законодавства, І. Геращенко звернула увагу на те, що відповідно до стандартів ОБСЄ за рік до виборів не рекомендується змінювати виборче законодавство, а зараз взагалі йдеться про декілька тижнів до виборів. Однак Президент таки звернеться до Верховної Ради щодо проведення позачергового засідання та розгляду змін виборчого законодавства. «Президент готовий видати указ про розпуск парламенту, щоб вибори відбулися в неділю за 60 днів, тобто 21 або 28 липня», — додала вона.

Олег Ляшко заявив, що фракція Радикальної партії готова йти на дострокові вибори, але до цього парламент має зібратися, щоб змінити виборче законодавство. Також він висловив жаль, що новий Президент попри обіцянки відкритості та прозорості вирішив проводити консультації за зачиненими дверима. «Ніхто не захотів, щоб люди в прямому ефірі бачили ці консультації. Повірте мені, це було захопливе видовище, про яке ми колись обов’язково розкажемо», — сказав він.

Артур Герасимов зазначив, що з точки зору фракції Блоку Петра Порошенка є два аспекти у питанні призначення дострокових виборів. «Перше — це політичний аспект. Блок Петра Порошенка готовий до дострокових парламентських виборів і обов’язково братиме в них участь. Друге — це юридичний аспект. Так, є порушення Конституції», — сказав він та нагадав, що у 2014 році Президент Петро Порошенко попри активну фазу воєнних дій зробив усе відповідно до Конституції: 7 червня 2014 року відбулася інавгурація Президента, 24 липня фракції «Свобода» та «УДАР» оголосили про свій вихід з коаліції, нову коаліцію не було створено упродовж відведеного законом місяця, 24 серпня відбулися консультації Президента з Головою Верховної Ради та лідерами парламентських фракцій і тільки 27 серпня П. Порошенко видав указ про припинення повноважень Верховної Ради сьомого скликання та оголошення дострокових виборів. У зв’язку з цим голова фракції БПП висловив думку, що Президент України Володимир Зеленський не дотримується законної процедури розпуску парламенту та оголошення дострокових виборів.

Згодом партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність» назвала ініціювання змін до виборчого законодавства вже після заяви Президента про розпуск фікцією, а не реформою виборчої системи, яка покликана підіграти інтересам окремих політичних сил.

«Ініціатори швидкої корекції закону залишають незмінною ключову проблему — закритість партійних списків. Якою б не була система — змішаною, мажоритарною чи пропорційною — списки мають бути відкритими. Це і є реформа, все решта — її імітація або чистої води політична кон’юнктура», — йдеться у заяві, а також наголошується, що пропоноване зниження прохідного бар’єра до 3 відсотків створює ситуацію політичної безвідповідальності та може бути шляхом до політичної дезінтеграції України, проведення до парламенту регіональних політичних проектів та «кишенькових» партій, які фінансуються олігархами.

Натомість політична сила пропонує, щоб парламент зосередився на розгляді у другому читанні Виборчого кодексу з оптимальною моделлю відкритих списків.

У заяві БПП також висловлює вимогу, щоб оголошення позачергових виборів відбувалося винятково у правовому полі — відповідно до Конституції України.

Максим Бурбак заявив, що під час консультацій він ще раз повторив Президенту позицію «Народного фронту» про те, що в статті 90 Конституції чітко прописано підстави для розпуску парламенту. «Жодної з цих підстав ми не бачимо, тому вважаємо розпуск парламенту політичним рішенням», — сказав він та додав, що водночас «Народний фронт» ухвалив рішення щодо участі в «сумнівних дострокових виборах» і чекає рішення Президента.

Співголова ДГ «Відродження» Віталій Хомутиннік поінформував, що Президент пропонує під час позачергового засідання Верховної Ради змінити виборче законодавство в частині скасування мажоритарки та зменшення прохідного бар’єра. «Президент запропонував внести коротенький законопроект із кількома поправками. Перша — скасувати мажоритарну систему, друга — знизити прохідний бар’єр до 3 відсотків», — сказав він та додав, що також обговорювалося запровадження імперативного мандата, щоб народні депутати не могли змінювати фракцію.

Олег Березюк нагадав, що фракція «Самопоміч» підтримує проведення дострокових виборів, адже вже кілька років закликає провести повне перезавантаження парламенту. Водночас фракція підтримує пропозицію Президента про внесення змін до чинного виборчого законодавства щодо ліквідації мажоритарки та зниження прохідного бар’єра до 3 відсотків.

Щодо законності дострокового розпуску парламенту, то О. Березюк висловив думку, що Президент ухвалить політико-правове рішення, яке характеризується двома моментами: підтримкою людьми глави держави і непідтримкою парламенту.

На тому, що без скасування мажоритарної системи не можна йти на дострокові вибори, наголосила й заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд. «На жаль, більшість народних депутатів упродовж п’яти років уникали відповіді на це питання.

Натомість «Самопоміч» послідовно наполягала на поверненні до пропорційної системи виборів», — сказала вона.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловила думку, що для розпуску Верховної Ради існують всі правові підстави, адже коаліції не існує вже давно, але перед цим народні депутати мають змінити виборче законодавство та вирішити низку інших невідкладних питань. «Легітимність нових силовиків, нова система виборів, нова система управління Національним банком, зняття недоторканності, вирішення соціальних питань, зокрема щодо тарифів — це можна і треба зробити до розпуску парламенту. І тоді дострокові парламентські вибори умовно можуть бути оголошені не 21, а 28 липня», — сказала вона та зауважила, що невелика часова різниця між цими датами дозволить негайно розпочати докорінні зміни в країні. Відтак Ю. Тимошенко закликала Президента ініціювати позачергове засідання парламенту та запропонувати власний порядок денний, який передбачатиме зміни виборчого законодавства, скасування мажоритарки, призначення нового керівництва Генпрокуратури, СБУ, Національного банку, міністерств оборони та закордонних справ.

Лідер «Батьківщини» наголосила, що нових керівників силових відомств потрібно призначити ще до розпуску парламенту, щоб звільнені не змогли звернутися до суду та, посилаючись на статті 85 та 90 Конституції, відновитися на посаді.

Тим часом

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ухвалив рішення подати у відставку, і подякував всім українцям за спільну роботу протягом останніх трьох років. Про це він сказав у своїй заяві для преси.

Він зауважив, що сьогодні, 20 травня, новообраний Президент України Володимир Зеленський сказав, що уряд має скласти свої повноваження перед новообраним Президентом. «Уряд складає повноваження перед новообраною Верховною Радою, а не перед новообраним Президентом. Та разом з тим я прийняв для себе рішення подати у відставку», — сказав він. Фактично це рішення прем’єра є реакцією на заклик Володимира Зеленського «взяти аркуш, ручку і звільнити свої місця для тих, хто буде думати про наступні покоління, а не про наступні вибори».

В. Гройсман також зауважив, що, розуміючи виклики, які стоять перед країною, минулого тижня запропонував новообраному Президенту та парламенту спільно сформувати новий порядок денний та почати швидко ухвалювати рішення, які зроблять Україну сильнішою. «Новообраний Президент обрав інший шлях. Він своєю заявою взяв на себе всю відповідальність перед загрозами майбутнього, які є на порядку денному», — констатував прем’єр та нагадав, що його уряд за три роки діяльності не тільки не допустив жодної серйозної кризи, а й зміг накопичити 20 мільярдів доларів валютних резервів, учетверо — із 70 до майже 270 мільярдів гривень — збільшити місцеві бюджети та втричі підняти розмір мінімальної зарплати.

Однак відповідно до законодавства нинішній Кабінет Міністрів виконуватиме свої обов’язки до завершення дострокових парламентських виборів та формування нової коаліції.