Минулого тижня 173 опозиційні депутати парламенту від чотирьох політичних партій Румунії зажадали розглянути на найближчій сесії вотум недовіри коаліційному уряду соціалістів і лібералів, який очолює Віоріка Денчіле. Їх підтримали й кілька незалежних депутатів. На їхню думку, уряд не впорався з організацією виборів до Європарламенту на виборчих дільницях за кордоном, мав на меті реабілітацію корумпованих чиновників, зокрема лідера Соціал-демократичної партії Лівіу Драгня, який зараз відбуває покарання у в’язниці при внесенні змін до законів про правосуддя.

Крім того, правлячій коаліції закидають політизацію радіо та телебачення, прийняття деяких урядових постанов без обговорення й затвердження їх у парламенті. А останньою краплею став інцидент між румунами та етнічними угорцями, що проживають у румунському повіті Харгіта, який відбувся 6 червня на військовому цвинтарі Валя-Узулуй, де поховано понад 1300 осіб різних національностей, що загинули під час Першої та Другої світових війн. У День героїв приблизно 300 угорців оточили кладовище і намагалися перекрити прохід до нього майже тисячі румунів у національних костюмах і із триколорами в руках. Поліція довго й безуспішно вмовляла угорців дати змогу цим людям відвідати могили солдатів. Тоді румуни пішли на штурм цвинтаря, прорвали живий ланцюг, знесли ворота, розштовхали жандармів і журналістів. Опісля голова Демократичного союзу угорців у Румунії Хунор Келеман зажадав від уряду відправити у відставку міністра внутрішніх справ і усунути з посади префекта повіту Харгіта через те, що вони не змогли забезпечити порядок у день поклоніння й допустили криваве побоїще. Усе це він нагадав Віоріці Денчіле під час дебатів щодо вотуму недовіри.

Прем’єр відкинула всі звинувачення й висунула опозиції зустрічні — у фальсифікації фактів, нагнітанні обстановки в країні й безініціативності. За її словами, опозиційні партії не мають власних конструктивних пропозицій щодо розв’язання проблем країни й насправді не хочуть брати на себе відповідальність. Денчіле назвала тих, хто вносить черговий вотум недовіри, «альянсом суворих обмежень», що не має власної управлінської програми.

Під час голосування в опозиції знову забракло «багнетів» для того, щоб відправити уряд у відставку. Як повідомило румунське інформаційне агентство Agerpres, за винесення вотуму недовіри кабінету Денчіле проголосувало 200 депутатів, проти було семеро і ще троє утрималися.