Фото надано прес-центром ПАТ «Сумське НВО».

Після довготривалого спаду темпів промислового виробництва, зупинки кількох цехів, масових скорочень персоналу та соціального збурення на підприємстві Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання поступово переходять до режиму стабільної роботи.

Сумчани пов’язують позитивні зміни на найбільшому підприємстві області з поверненням до його штурвала Володимира Лук’яненка — Героя України, Героя Соціалістичної Праці та незмінного керівника об’єднання упродовж кількох десятиріч. Раніше Володимир Матвійович ненадовго залишав рідне підприємство, зокрема, у 1986—1989 роках відволікся на роботу у Москві міністром хімічного і нафтового машинобудування СРСР. Однак склалося так, що останні п’ять років його не бачили в об’єднанні жодного разу. Після кількох етапів приватизації СМНВО отримало трьох основних власників — Володимира Лук’яненка та Вадима Новинського з одного боку і Костянтина Григоришина з другого. Між останнім та першими двома виник довготривалий конфлікт, через який менеджмент Григоришина перестав пускати Героя України до його кабінету.

Лише нещодавно між сторонами намітилося порозуміння. Два місяці тому Володимир Лук’яненко повернувся на СМНВО та обійняв посаду генерального директора. Однак за роки його відсутності на підприємстві сталося чимало неприємних змін. Зокрема, зарплата відстала від графіка виплат майже на рік, а сукупний обсяг цієї заборгованості сягнув 260 млн грн. Та коли у Володимира Матвійовича журналісти запитали, чи розуміє він, що знову ступає зовсім не в ту річку, з якої вийшов, генеральний директор відповів: звичайно ж, розуміє. Але переконаний, що зможе виправити ситуацію, інакше не повертався б на керівну посаду.

Минуло зовсім небагато часу, і стало зрозуміло, що новий-старий генеральний директор слів на вітер не кидає. Із Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання перестали звільнятися люди. Навпаки, на сайті підприємства з’явились повідомлення про вакансії. У травні на роботу прийняли 147 осіб, а протягом двох тижнів червня — 124. Борги із зарплати перестали накопичуватись і поступово зменшуються.

20 червня прес-служба СМНВО поширила дуже приємну для сумчан інформацію. Із 1 липня на підприємстві скасовується режим неповного робочого тижня. СМНВО перейшло на нього ще в березні 2014 року, бо через відсутність замовлень не могло забезпечити персонал роботою.

На підприємстві запевняють, що тепер замовлень вистачає. Вони надходять як від вітчизняних, так і від зарубіжних компаній. Як і раніше, сумські машинобудівники виготовлятимуть обладнання для підприємств та об’єктів атомної, газонафтової і хімічної промисловості. Прогнозується суттєве зростання обсягів виробництва, і про це вже повідомлено працівникам, аби планували свій час.

Сумська область.